Blatter: Nogomet nije rukomet, nema šanse da Katar kupi reprezentaciju za Mundijal

Blatter: Nogomet nije rukomet, nema šanse da Katar kupi reprezentaciju za Mundijal

Foto: Guliver Image/Getty Images

SVJETSKO prvenstvo u rukometu u Kataru bila je samo vježba, test za ono pravo što će se dogoditi 2022. Naime, Katar je domaćin uz Olimpijske igre, najvećeg sportskog globalnog događaja – SP u nogometu.
 
 
Na stranu kontroverze oko davanja domaćinstva toj minijaturnoj, ali prebogatoj državici. Posljednjih mjeseci su enormne količine tinte prolivene da bi se ukazalo na brojne nepravilnosti i korupciju oko izbora Katara, tako da ćemo ovaj put preskočiti taj dio priče. Međutim, rukometno prvenstvo je pokazalo da postoji još jedan problem s kojim bi se FIFA, ali i cjelokupna nogometna javnost mogla suočiti.
 
Reprezentacija Katara, do ovog prvenstva potpuni rukometni liliputanac osvojila je srebro, no ne zahvaljujući eksploziji rukometa u toj naftom natopljenoj državici, već isključivo zbog milijuna koje šeici nisu štedjeli da bi doveli legiju stranaca da brani boje Katara. Igrači skupljeni sa svih strana kugle zemaljske, od Tunisa, Francuske, Španjolske, BiH, Crne Gore i Kube, masno su plaćeni da bi naučili katarsku himnu i predstavljali tu zemlju. Nemoralno možda, besmisleno svakako, no ne i zabranjeno. Katar je samo iskoristio pravila koja se tiču naturalizacije stranaca i osvojio svjetsko srebro.
 

Zabrinutost je zavladala i nogometnim krugovima i predsjednik FIFA-e Sepp Blatter odbacio je mogućnost da će 2022 Katar u nogometu napraviti ono što je napravio u rukometu.
 
''Nacija od 2,2 milijuna stanovnika pred sobom ima velik izazov da složi reprezentaciju za Mundijal čiji su domaćini, no uvjeravam vas, neće se ponoviti ovaj rukometni slučaj.
Naturalizacija igrača preko noći je u kontradikciji s idejom nacionalne momčadi i mi to nećemo dozvoliti'', izjavio je Blatter za FIFA-inu web stranicu.
 
Međutim, unatoč Blatterovim riječima, tko zna što se može dogoditi u slijedećih sedam godina. U rukometu je pravilo da ako igrač ne igra za domicilnu reprezentaciju tri godine, može po isteku tog roka braniti boje druge reprezentacije. Najpoznatiji su primjeri Danijela Šarića ili Sergeja Rutenke, koji su promijenili više reprezentacija nego neki igrači klubova. 
 
U nogometu su stvari nešto drugačije. Ako igrač zaigra barem jednu minutu za A selekciju, izgubljen je za svaku drugu reprezentaciju. Također, u nogometu ne može igrač koji čak ni nema niti jedan nastup za neku A selekciju zaigrati ze neku drugu reprezentaciju ako nije barem pet godina igrao u ligi te države (slučaj Sammir i Hrvatska).
 
No, kako je do SP u Kataru punih sedam godina, ne bi bilo čudno da se šeici isprse, odriješe kesu pa primjerice kupe najbolje mlade igrače Brazila, Argentine, Španjolske, pa na koncu i Hrvatske.
 
Unatoč Blatterovim obećanjima, novac čini čuda.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara