Charlie Hebdo borio se protiv seksizma sportskih novinara i ismijavao Putinove Igre

Charlie Hebdo borio se protiv seksizma sportskih novinara i ismijavao Putinove Igre

 Foto: Screenshots Lequipe, France Football

CRNI je dan za slobodu medija, koji su svoje naslovnice i misli posvetili sjećanju na žrtve i promišljanju o posljedicama brutalnog terorističkog napada na redakciju Charlie Hebdoa. Lijevo orijentirani i "bestidni" satirični magazin obilježio je svojim porukama generacije Francuza koji su danas ujedinjeni iako svjesni da se nakon napada na demokraciju u srcu Europe nalaze na političkoj prekretnici.

Borba za slobodu govora i izražavanja tema je danas i u sportskim medijima u Francuskoj. L'equipeova službena internetska stranica jutros je osvanula "u crnini". Na Twitteru je najutjecajniji sportski magazin u Europi objavio naslovnicu Charlie Hebdoa s karikaturom "Oslobodite nas sportskih novinara". Poruka je jasna - slobodna govora bez obzira čije vrijednosti vrijeđa. Sličnu je poslao i Vatikan čiji je poglavar Papa Franjo također bio meta slobodne umjetnosti Charliea.

Tiskano izdanje L'eqiupea još je jasnije; na naslovnici je karikatura uz rezultat 12:0 u utakmici slobode i barbara. 

Karikaturisti Charliea, najbolji u Francuskoj, prozivali su sportske komentatore u zbog seksističkih komentara tijekom prijenosa pojedinih ženskih utrka, a često su ismijavali i ruskog predsjednika i njegovo sportsko galopiranje te otvorili put i drugim satiričnim medijima da nacrtaju otvorenu poruku uoči Olimpijskih Igara u Sočiju ("Putin i dva klauna", Nelson je jedan od francuskih komentatora) 

Karikaturom se šalje poruka jača, ubojitija od riječi, i to bez priloženog argumenta. 

Karikatura belgijskog Vigoussea 

Barbarska ubojstva svojih kolega danas osuđuju urednici diljem svijeta, ali i mnogobrojni francuski sportaši; Gasquet, Agnel, Grosjean, Batum... S Parizom je posebno povezan i Lance Armstrong, koji je putem Twittera građanima poručio da ostanu čvrsti. Gary Kasparov, šahovski velemajstor i politički aktivist, nakon napada je napisao da se neprijatelji slobodnog svijeta najbolje prepoznaju po svojim metama: slobodi govora, obrazovanju i jednakosti. 

Utakmice francuske lige tijekom vikenda započet će minutom šutnje. U zaostaloj utakmici 14. kola navijači su zajedno zapjevali Marseljezu. Francuzi su, bez obzira na pripadajuće opcije, duboko potreseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara