Divlji Poljud: Detonacije i prekid utakmice, vatrogasac pogođen bakljom

Foto: Cropix / Jakov Prkić, Dražen Biljak / dizajnist.com, Facebook

KADA je Mario Pašalić zatresao mrežu za vodstvo Hajduka, Poljud je doslovno eksplodirao. Topovski udari, bakljada i pjesma Torcide zatresli su stadion, a jedna je baklja pogodila vatrogasca.

Gorilo je u 49. i 69. minuti nakon oba Pašalićeva gola, utakmica je nakratko bila i zaustavljena, teško su domaći navijači uspijevali suzdržati euforiju zbog pobjede nad rivalom koju su čekali godinama.

Utakmicu je obilježila veličanstvena navijačka atmosfera dostojna najvećeg derbija. Bad Blue Boysi su stigli u velikom broju i pokušali su se nadglašavati s puno brojnijim Splićanima. Ujedinjeno su navijači skandirali za Vukovar gdje traje otpor uvođenju ćirilice, tj. dvojezičnih ploča na javnim ustanovama.

Sjajnom koreografijom otvorili su navijači Poljudski derbi, preko sjevera su složili veliki grb. Obračunali su se s gradonačelnikom porukom koja podsjeća na njegov rad u Italiji početkom devedesetih: "Mi ne bižimo od problema kao ti '91." a kada je Hajduk poveo u 50. minuti Poljud je eksplodirao od niza topovskih udara, od kojih je jedan eksplodirao pokraj vatrogasca, dok je jedan njegov kolega pogođen bakljom s tribine.

Dimni zaglušujući kaos potrajao je i sudac je morao na kratko prekinuti utakmicu.  Nakon drugog gola Hajduka bakljama su teren zasuli i Boysi. I ovom prilikom vikali su složno kažnjive riječi "Mamiću cigane".

Euforija od jutra tresla Split

S velikim su zanimanjem Splićani dočekali derbi s Dinamom. Hajduk dugo nije igrao na Poljudu, publika je htjela vidjeti nova pojačanja, Iluridzea i Bukvu, a zanimljivi su i događaji koji uključuju polemiku s gradonačelnikom Baldasarom oko prodaje kluba. Polemika je s jedne strane već prešla u otvorene, ružne prijetnje, koje se mogu pročitati na transparentima na ulicama grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad je nekako olako probavio napomenu navijača da će "zapaliti Split dirne li se Baldasar u njihov klub". Torcida je tijekom tjedna prijetila i priopćenjima, a gradonačelnik je odgovorio da ga populizam ne zanima. "Stanje u Hajduku je neodrživo", poruka je koja se Torcidi nije svidjela. Dio navijača ne vjeruje gradonačelniku, kojem je Hajduk pretežak financijski uteg. Zato je atmosfera uoči derbija u Splitu bila dodatno naelektrizirana.

"Mi ne bižimo od problema ka' Baldasar '91"

Poljud je bio prepun, tijekom dana Split je vrvio navijačima iz cijele Dalmacije. Bračani su "zapalili" splitsku luku, feštalo se na svim uobičajenim punktovima, dok su stotine Blue Boysa, u koloni autobusa, prolazili check in na svom punktu, u Dugopolju.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara