Eto, da i to dočekamo: Hrvatski klubovi najbolji u Europi

Eto, da i to dočekamo: Hrvatski klubovi najbolji u Europi

Foto: Hina

U REDU, ako ćemo se spustiti malo sa oblaka i prihvatiti realnost da nam je reprezentacija jedan svijet, a domaća nogometna liga nešto posve drugo, drugi ili čak treći razred europskog nogometa u kojem naši klubovi u leđa gledaju i nogometnim ''velesilama'' poput Cipra, Austrije ili Izraela, početkom nove europske sezone i nastupom hrvatskih klubova u pretkolima europskih natjecanja možemo i moramo biti i više nego zadovoljni.
 
Naime, jedino Hrvatska i Švedska u sezoni 2014./15. imaju više od tri kluba koji su prošli u nastavak natjecanja, s tim da Skandinavci imaju ipak lošiji učinak od klubova iz HNL-a.
 
Dinamo je prošao u nastavak natjecanja u Ligi prvaka, a Split, Rijeka i Hajduk u Europa ligi. Dakle, imamo stopostotni učinak što je ruku na srce zaista krasan učinak, učinak kakav godinama već nismo imali. Uspjeh je tim i veći jer svi protivnici s kojim su igrali hrvatski klubovi nikako ne spadaju u onaj najniži, egzotični rang europskog nogometa. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svi hrvatski i švedski klubovi su uspjeli doći do trećih pretkola, sva četiri hrvatska kluba i čak pet švedskih, međutim, hrvatski su uspješniji jer su prošli dalje sa ukupnih sedam pobjeda i samo jednim porazom (Hajduka protiv Dundalka), dok su Šveđani zabilježili sedam pobjeda, tri remija i četiri poraza.
 
Ako pogledamo tablicu zarađenih UEFA-inih koeficijenata u tekućoj sezoni, pomalo bizarno zvuči podatak da je trenutačno najbolji Kazahstan (2.625 bodova), no to je zbog prvih pretkola koje naši klubovi nisu igrali. Lihtenštajnov Vaduz je ispao, ali je nekako nakupio 2.5 bodova, dok po 2 boda imaju Irska (koja će na tih 2 boda i ostati jer više nema predstavnika u Europi) te Hrvatska i Bugarska. No, Bugarima je ostao još samo jedan klub, pa je za očekivati da ćemo se barem nakon još jednog pretkola moći hvaliti da smo najbolji u Europi. Jer nakon toga, kad se u igru uključe velike ribe, sve će ostati ipak nažalost samo pusti sanak i grubo prizemljenje u realnost.
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara