FIFA: Organizirati SP u Brazilu je pakao, ali zaradit ćemo 4 milijarde dolara!

Foto: Guliver Image/Getty Images 

ORGANIZACIJOM SP-a FIFA će zaraditi 4 milijarde dolara, od čega će u razvoj sporta investirati 1.8 milijardi, objavio je Jerome Valcke, glavni tajnik svjetske nogometne federacije. 

Ali, on i Gilbert Felli, izvršni direktor Međunarodnog olimpijskog odbora, pod čijom kapom se za dvije godine u Rio de Janeiru održavaju Olimpijske Igre, nemaju pojma koliko će organizacija ta dva sportska mega-događaja koštati Brazil. Jedino su manirom biznismena i koncesionara dodali kako svako kašnjenje u gradnji infrastrukture, a što je u Brazilu pravilo, povećava cijenu koštanja za zemlju organizatoricu.
 
Naravno, FIFA i MOO ističu kako oni ne rade to za svoju korist, pa će predstavnik olimpijaca uz napomenu da će u organizaciju Igara u Riju uložiti 900 milijuna  dolara, naglasiti kako se ostavština Olimpijskih Igara ne mjeri samo po troškovima, nego i po neprocjenjivom značaju za promociju i imidž zemlje u kojoj se održava. 
 
Ali, nisu milijarde zarade za strance i lijepe uspomene domaćinima jedino vezano uz organizaciju najvećih sportskih događaja na svijetu, jer Valcke se požalio kako je raditi SP u Brazilu za njega i FIFA-ine operativce bio pravi pakao.
 
"Specifičnost Brazila je da ima tri razine vlasti: državnu, regionalnu i gradsku, od koje svaka ima veliku autonomiju i ovlasti, a uz to smo se morali nositi i s promjenom na vrhu (predsjednika Silvu, zamijenila je predsjednica Rouseff), ali uspjeli smo.
 
Bio je to pravi pakao, jer smo iste stvari po nekoliko puta dogovarali s različitim ljudima. Možda je riješenje u tome da ubuduće za taj posao u svakoj zemlji bude zadužen organizacijski odbor, neovisan o politici i promjeni vlasti, jer SP je ionako predstavljanje cijele zemlje na globalnoj razini."
 
Valcke se prisjetio i kako su mu Brazilci odmahivali rukom kada im je objašnjavao kako je organizacija SP-a kompliciran i zahtjevan projekt: "Govorili su mi kako oni svake godine u Riju organiziraju karneval za tri milijuna ljudi. Da, ali to je u jednom gradu i većina posjetitelja je iz tog grada, a oni koji dođu imaju dovoljno mjesta u tamošnjim hotelima ili na plažama. SP, koji se organizira u gradovima po cijeloj zemlji, neusporedivo je zahtjevniji projekt."
 
Ali, slaže se s predsjednicom Brazila, koja je rekla kako će to biti "Prvenstvo svih prvenstava": "U Brazilu je nogomet religija i s prozora moje hotelske sobe gledam ljude kako ga igraju od 7 ujutro do ponoći." 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara