Francuska verzija Messija i Mullera: Zlatan ruši 41 godinu star rekord "Dalmatinskog galeba"?

Screenshot: Le Parisien, Youtube

JOSIP SKOBLAR još od 1971. mjerilo je za sve velike golgetere koji se pojave u francuskoj ligi.

Te sezone je "l'Aigle Dalmate" (Dalmatinski galeb), kako su ga zvali u Marseilleu, za Olympique postigao fantastična 44 gola i dakako, bio najbolji strijelac Le Championnata.

Nakon njega, mnogi odlični strijelci pokušavali su srušiti taj rekord. Najbliže su došli Carlos Bianchi, koji je 1977/78 za PSG zabio 37 golova, te Jean-Pierre Papin, posljednji koji je zabio barem 30 golova u francuskoj ligi (1989/90) i to za Olympique.

Ali, 41 godinu poslije, u Francuskoj se pojavio  "vanzemaljac", koji ozbiljno prijeti srušiti nedodirljivog Skoblara, ili mu se barem pridružiti na vrhu. Tamo bi tako bila dva "sina zadarskog zaleđa", jer Skoblar je rođen u Privlaci, a Zlatanova majka Jurka je iz nedalekog Prkosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Francuzi su odmah po Ibrahimovićevom dolasku ovog ljeta povukli paralele između njega i Skoblara, što se aktualiziralo nakon 17. kola Le Championnata, u kojem je Ibra hat-trickom Valenciennesu došao do istog broja (17) golova.

To je bio razlog za "uzbunu", jer ako se za odrednicu uzima to kolo, onda je Ibra prvi do Skoblara, koji je rekordne sezone nakon 17 kola imao 19 golova. Bianchi je '77 do tada zabio 15, a Papin '89 tek 10.

Da Ibrahimović nije bio ozlijeđen i kartoniran (igrao je 14 prvenstvenih utakmica ove sezone), do sada bi sigurno barem izjednačio Skoblarov učinak nakon 17 kola.

Zahvaljujući tome što mu je u momčadi sve podređeno i jer ima sjajne asistente u Lavezziju, Pastoreu i Menezu, pred Ibrahimovićem drhte sve francuske obrane. Posebno se to vidjelo u dvije posljednje utakmice PSG-a, protiv Eviana i Valenciennesa, u kojima je za pobjede 4:0, PSG "ispucao" čak 35 pokušaja na gol, a Ibrahimović sam čak 14!

Ako Ibrahimović i uđe u golgetersku krizu ove sezone, Le Parisien mu poručuje da ne očajava, jer to se dogodilo i najboljem - Skoblaru, ali je sve nadoknadio u posljednjih sedam kola 70/71, kada je utrpao čak 15 golova!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara