Grci: Nikad nećemo napustiti Euro; Nijemci: Nikakav bailout vas ne može spasiti poraza

Grci: Nikad nećemo napustiti Euro; Nijemci: Nikakav bailout vas ne može spasiti poraza

Foto: AFP

NEKE su nogometne utakmice pružale više od nogometa. Jedna od takvih bila je između Argentine i Engleske na SP-u 1986. nakon Falklandskog rata kada je Maradona zabio rukom. Ili susret SAD-a i Irana na SP-u 12 godina kasnije koji je proglašena politički najnabojnijim susretom. Takva utakmica bit će i susret između Njemačke i Grčke u četvrtfinalu Eura 2012.

Grčka se već petu godinu u nalazi recesiji u kojoj je drastično pao standard građana i povećalo siromaštvo. Grci za takvo stanje krive Nijemce koji su najveći kreditori njihove zemlje. Bit će to susret europskog ekonomskog lidera i utopljenika kojega trese financijska kriza. Njemačka kancelarka Angela Merkel bila je najglasniji zagovornik grčkog ostanka u eurozoni i krpanja rupe bez dna. Dakako, pomoć Grcima je uvjetovala stogom financijskom disciplinom grčkih vlasti i vraćanjem ogromnih kredita.

"Grčka nikad neće napustiti Euro", "Dovedite nam Merkel", samo su neki od naslova koji su ovih dana na naslovnicama sportskih rubrika u Grčkoj. "Nikakav bailout vas ne može spasiti od Jogija (njemačkog izbornika Lowa)", uzvraća njemački tabloid Bild. Inače, Loew je Grke opisao kao "majstore učinkovitosti".

"Želimo donijeti osmjeh na lica ljudi"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka kancelarka je najavila dolazak na susret u Gdanjsk i rekla da će to biti "veliki sportski događaj" i da se nada da će "to biti poštena utakmica". Osim nje, na sjever Poljske marširat će 20 tisuća njemačkih navijača. Jednom Nijemcu ovo će biti posebna utakmica. Otto Rehhagel koji je Grke senzacionalno odveo do naslova 2004. kaže "jedan dio mog srca navija za Grčku. Grci vjeruju u sebe i ne boje se nikoga."

Grči igrači su svjesni da bi pobjeda donijela malo sreće narodu koji je u teškoj situaciji. Nešto slično kao u Hrvatskoj gdje navijači tijekom Eura zaboravljaju na dugove i kredite. "Igramo za našu zemlju, želimo donijeti osmjeh na lica 11 milijuna ljudi", kaže Georgios Samaras, dok Giannis Maniatis dodaje da žele "donijeti radost grčkom narodu i natjerati ih da slave na ulicama."

A što na to kažu njemački igrači? Kao i obično koncentrirani su na utakmicu i ne razbacuju se izjavama. "Igramo protiv snažne momčadi, moramo biti spremni", kaže vratar Manuel Neuer, "Grci nam mogu nanijeti puno problema".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara