HNL dominira u Europi po - zastarjelosti

HNL dominira u Europi po - zastarjelosti

Foto: Index 

"USPORENI SNIMAK" koji gledamo na utakmicama HNL-a itekako je pitanje struke, a ne samo limitiranih igrača. Hrvatska liga u modernim nogometnim vremenima na europsku scenu još nije izbacila ništa mlado ni stručno, izuzmemo li pojedince koji su u egzotične zemlje lansirani zbog svojih trgovačkih, a ne trenerskih kvaliteta. Igor Tudor pokazao je potencijal, ali za očekivati je da će ga oploditi izvan granica. 

Jedina je sigurna opcija hrvatska reprezentacija na kojoj se učio i Slaven Bilić, jedini hrvatski trener s opipljivim rezultatima. U njegovom smjeru ide i Robert Prosinečki, koji je nakon reprezentacije odradio neplaćene gaže u Srbiji i Turskoj, te se skrasio na klupi Azerbajdžana. Izbornik Igor Štimac umjesto angažmana u Premierligi priskočio je upomoć inkriminiranom prijatelju Reni Sinovčiću na Stanovima, dok je Zoki Mamić postavljen na Dinamovu klupu da izvozi igrače, a ne vlastitu kvalitetu.

Hrvatske trenerske zvijezde danas su Špaco Poklepović i Ćiro Blažević. Nepoderivi duo osvanuo je danas i na stranicama Uefe, koja Špaci (78) odaje počast kao najstarijem aktivnom europskom treneru. Na tom je mjestu, jasno, zamijenio Ćiru, nakon što je "trener svih trenera" napustio Zadar.

"31 godina prošla je otkako je Stanko Poklepović prvi put vodio Hajduk. Danas traži uspjeh s mladom ekipom baš kao i 80-ih godina", naznačila je Uefa i citirala Špacine opservacije o brzini, točnosti i skraćenom prostoru, "što je za razliku od ranih 70-ih temelj modernog nogometa".

U sjećanje nam se urezala jedna slika iz mariborskog hotela Habakuk, gdje su prije pet godina Špaco i Ćiro priložili osobne iskaznice i konačno riješili dilemu tko je stariji, ili po njihovom, dugotrajniji trener. Ćiro je tada vodio kineski Shangai, a Špaco - koga drugog nego Hajduk. Ista je tema u HNL-u aktualna i danas, a to ponešto govori o napretku lige u kojoj se rotiraju dobro poznata lica. Ivo Šušak sa 66 godina preuzeo je Osijek, a pet godina mlađi Ante Čačić zamijenio je Elvisa Scoriju u Belupu. Tu je i prekaljeni Zoran "dite materi, Hajduka meni" Vulić, koji je uskočio na klupu RNK Split. 

Najbolje što HNL ima na klupi posljedica je uvoza i kontinuiteta koji je Matjaž Kek dobio u Rijeci. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara