Hajduk - Dinamo 66. put u HNL-u: Evo nepoznatih i zanimljivih brojki. Tko su najveći junaci i grubijani najveće utakmice?

Foto: HINA

DERBI na Poljud bit će 66. susret velikih rivala u HNL-u.

U dosadašnjim prvesntvenim susretima Dinamo je pobijedio 28 puta, Hajduk 21, dok je 16 derbija završilo neodlučeno. Dinamovci su bili efikasniji: od ukupno 159 golova postignutih u derbijima, zabili su 86 golova, a Hajduk je postigao 73 gola.

Najčešći rezultat u derbijima bio je 1:0 ili 0:1, čak 15 puta. U 14 navrata susreti su završili 2:1 ili 1:2, a sedam puta 3:0. Pet puta utakmice su završile bez golova. Najefikasniji derbi odigran je u 5. kolu u sezoni 1993/94. kada je Hajduk na Poljudu slavio 4:2.

U međusobnim susretima Dinama i Hajduka domaći teren ima važnu ulogu jer je u 65 dosadašnjih susreta, u samo devet puta pobjeda je pripala gostujućem sastavu i to osam puta minimalnom razlikom (0:1 ili 1:2), a samo susret u Maksimiru u prvenstvu 2008./09.uspio je dobiti Hajduk rezultatom 2:0. U pobjedama u gostima Dinamo je prošlogodišnjom pobjedom od 1:2 također uspješniji jer mu je to bila peta pobjeda u Poljudu, u odnosu na četiri slavlja Hajduka u Maksimiru.
 
 
Najviše prvenstvenih derbija igrala je Dinamova legenda Edin Mujčin, čak 24. Hajdukov kapetan Srđan Andrić prati ga s 22, slijede Miladin 21, te Dinamov trojac Drpić, Ladić i Mikić s po 20 utakmica.
 
Od aktualnih igrača u najviše derbija nastupili su Mario Maloča (11) i Jerko Leko (9). Naravno, Leko je puno stariji i imao bi puno više derbija od Maloče, ali je između dvije gaže u Dinamu, bio u inozemstvu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Najefikasniji strijelac derbija u neovisnoj Hrvatskoj je Eduardo da Silva sa sedam golova i jedini je koji je postigao hat-trick na derbiju i to u sezoni 2006/07. Po pet golova zabili su Srđan Andrić, Nenad Pralija, Igor Cvitanović i Mark Viduka. 
 
Od igrača koji će danas igrati, najefikasniji su Mario Pašalić i Duje Čop s po dva gola. Zanimljivo, mladi hajdukovac Pašalić oba je zabio u prošlom prvenstvenom derbiju na Poljudu, pobjedi Dinama 2:0 u rujnu, a također hajdukovac Duje Čop, zabio je svojima u Dinamovom dresu. 
 
Osim golova, derbije obilježavaju žestoki okršaji grača na terenu i kartoni, po čemu su za sada nenadmašni Jasmin Agić i Mario Carević s po devet žutih kartona u derbijima. 
 
Suci su prečesto glavna tema derbija, kako prije, tako i poslije derbija, a najviše, čak 11 sudio ih je Željko Širić.  Djelitelj pravde na današnjem dvoboju Domagoj Ljubičić, sudio je samo jedan veliki dvoboj i taj je završio 2:2, bez prigovora na njegovu predstavu. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara