Hajduk-Dinamo tatinom sinu: Mamić ga na dvije godine udaljio s derbija, Torcida mu poklonila Dinamov šal i sljepački štap

Foto: Hina

IVAN BEBEK, nevjerojatno ali istinito, nije Osječanin, a ipak je hrvatski nogometni sudac. Ipak, sa Širkanovim klanom dijeli drugu bitnu katrakteristiku: Otac Veselko bio je ugledni nogometni sudac u ovoj i prošloj državi, pa je i Bebek junior krenuo utabanom stazom.

Ali, put njome za sina Ivana nije bio bez uzbuđenja i pri tome ne mislimo na ona koja je doživio vodeći najveći egipatski derbi Zamalek - Al Ahly ili kada je svoj prvi nastup u LP proslavio s po dva crvena kartona i penala na utakmici Lazija i Werdera.
 
Bebek već više od sedam godina vodi burne derbije dva najveća Hrvatska kluba, na kojima je često svojim dijeljenjem pravde doprinosio ionako "naelektriziranoj atmosferi" na terenu i tribinama. 
 
Prvi mu je bio u svibnju 2007., a posljednji točno sedam godina poslije, ovog proljeća na Maksimiru, kada je pet minuta prije kraja utakmice pri vodstvu Dinama 1:0, prekinuo utakmicu po treći i posljednji put zbog Torcidinog vrijeđanja HNS-a i Zdravka Mamića.
 
Ali, njegove odluke tijekom derbiju nisu uvijek zadovoljavale Mamića, koji ga je nakon utakmice rivala na Poljudu u veljači 2009. i poraza Dinama (0:2) izvrijeđao u svom stilu. Naravno, HNS je reagirao prokušanom taktikom noja; umjesto da kazni Dinamovog gazdu, ovom nije bilo ništa, ali zato sudac koji je naljutio Mamića, dvije i pol godine nije dobio priliku suditi utakmice Dinama i Hajduka. 
 
Grijeh na navedenoj utakmici bilo je što je sudio "dvojbeni" penal za Hajduk (Calello doista je igrao rukom), ali i što nije isključio Andrića nakon starta na Robertu Kovaču. 
 
Bebek se vjerojatno u Mamićevim očima "iskupio" u sezoni 2011/12, kada je u Maksimiru dosudio jedanaesterac nakon prekršaja na Krstanoviću, preko kojeg je Dinamo pobijedio 2:1.
 
 
Nevjerojatno je da takav "čisti penal" nije vidio nijedan od šest sudaca koji su statirali na utakmici, a Bebek se posuo pepelom na pravoj instanci - Facebooku, gdje je priznao da je trebao suditi jedanaestrac za Hajduk.
 
Ipak, sudačka komisija HNS-a ovaj put nije bila impresionirana; međunarodnog suca, koji je tada vodio utakmicu Intera i Tottenhama, degradirala je u Drugu HNL.
 
 
Ali, Hrvatske intrige nisu previše zamarale Bebeka, koji je nakon oštećenja Hajduka ostao bez hrvatskih derbija (koje su, razumije se, nakon Veselkovog, sudili Širkanovi "sinovi") do proljeća 2014., jer usporedno s padom njegovog ugleda u Hrvatskoj, rastao je onaj u Uefi, pa je tako u prošloj sezoni bio jedini hrvatski sudac koji je u LP dočekao "proljeće u Europi", suđenjem utakmice Bayera i PSG-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara