Hrvatska priča: Zlatni veslač nema sponzora, ali je sponzorirao utrku u svom Vukovaru!

Foto: HVS

DAMIR MARTIN, član posade svjetskih prvaka i olimpijskih doprvaka u četvercu na pariće, nije veslao na 10. međunarodnom maratonu od Vukovara do Iloka, nego je u rodnom gradu boravio kao sponzor utrke. Istodobno Hrvatski veslački savez na sve načine pokušava naći sponzora njegovu trofejnom četvercu 

Jubilarno, 10. izdanje međunarodnog Veslačkog maratona Vukovar-Ilok obilovalo je zanimljivostima i na vodi i na suhom. Kao i prošle godine, na dunavskoj stazi koja je ujedno i granica EU-a i ostatka Starog kontinenta, nastupilo je 16 osmeraca.

Veslalo se u konkurenciji gradova i veterana te otvorenoj kategoriji, a ukupno najuspješnijom posadom pokazali su se Kaštelani. Oni su ujedno i pobjednici "utrke gradova", a 36 kilometara dugu stazu preveslali su za rekordnih sat i 40 minuta (1.40:44,31). Sa 24 sekunde zaostatka drugi su bili domaćini, posada grada Vukovara (1.41:08,46), a treći su stigli Zadrani (1.43:27,23). Međunarodno obilježje ovaj je događaj dobio nastupom veteranskih osmeraca Izole (Slovenija) i Mohacsa (Mađarska).

No, međunarodni karakter maratonu dali su i eminentni gosti, poput talijanske veleposlanice u RH, Emanuele D' Alessandro, koja je po drugi put izveslala 36 kilometara od Vukovara do Iloka, te roditelji zlatnog njemačkog olimpijca Karla Schulzea, Achim i Heike. Bili su gosti svoga prijatelja, Vukovarca sa zagrebačkom adresom Borisa Martina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najveći sportski rival njihova sina Karla, član našeg četverca na pariće, Damir Martin, ovom prilikom nije veslao, ali je na kraju priredbe ipak dobio zahvalnicu - vjerovali ili ne - kao jedan od 12 sponzora-donatora maratona.

"Ipak je ovo grad u kojem mi žive djed i baka, grad iz kojeg sam potekao i iz kojeg je krenula veslačka priča moje obitelji. Kada sam stigao u Vukovar uoči utrke čuo sam kako imaju problema s financijskim pokrićem organizacije. Nisam previše razmišljao. Nije puno, ali je od srca" rekao je Damir.

Točan iznos Damirova sponzorstva ostao je pomalo tajnovit, kuloari kažu da se radilo o nekoliko tisuća kuna. Međutim, i jedna kuna je puno od sportaša čiji matični Savez na sve načine pokušava pronaći sponzore za njegov četverac, aktualne svjetske prvake i olimpijske doprvake. 

Posebna pohvala za dolazak i nastup na maratonu pripada najstarijem maratoncu, 70-godišnjem Marijanu Kalanu iz VK Trešnjevka, te veslačicama riječkog Sveučilišta, pobjednicima tzv. otvorene kategorije.

Da se dodjeljivala nagrada za fair-play, nedvojbeno bi pripala kombiniranoj posadi veterana Mladosti i Croatije koja je, nakon kvara čamca uslijed udara u bovu i tri slomljena vesla, utrku dovršila "na suhom". Po povratku u Vukovar, uz pomoć sudačke "šlep-službe", članovi posade izveslali su na ergometrima 20 kilometara i tako na simboličan način okončali nastup.

Klupsko čelništvo darivalo je sve sudionike utrke monografijom HVK Vukovar, tiskanom povodom 100. obljetnice kluba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara