Hrvatski nogomet: Javna stvar ili HNS-ova prćija (drugi dio)

Foto: Hina

Index u suradnji s Halterom prenosi članak objavljen u okviru projekta Udruge za nezavisnu medijsku kulturu "Pravo novinara na pristup informacijama, koji financira Balkan Trust for Democracy."

Smije li se politika miješati u nogometna posla, i što to pitanje uopće znači?
 
Dok napeto iščekujemo 17. ožujka, kada bi FIFA (za one koji pojma nemaju: Svjetska nogometna organizacija) trebala razmotriti situaciju u hrvatskom nogometu i sročiti zaključke s njim u vezi, podsjetimo se dosadašnjeg tijeka igre.
 
Ministarstvo sporta, znanosti i visokog obrazovanja uputilo je inspekcijsku službu u Hrvatski nogometni savez, koja je ustanovila neke od nepravilnosti, što je dovelo do oduzimanja licence jednom prvoligaškom klubu.
 
Uvidjevši da im se nepozvano zalazi u feud, Davor Šuker i njegovi momci zatražili su pomoć FIFA-e i UEFA-e, pismom koje zasad nije ugledalo svjetlo dana, mada su u momčadi ministra sporta Željka Jovanovića jako zainteresirani da vide što točno u njemu piše.
 
Ove dvije multinacionalne kompanije oglasile su se u ponedjeljak 10. ožujka, pismom gazda-Šukeru, u kojem kažu da "savezi članovi (tj. lokalni ogranci multinacionalki, op. a.) moraju svoje poslove voditi neovisno i bez ikakva utjecaja bilo koje treće strane", te da bi "rješenje Sportske inspekcije (...) moglo izravno utjecati na ključna pitanja, kao Što su Statut HNS-a, natjecanja i mandat službenih osoba". Dodale su i da "nadležnosti povezane s licenciranjem klubova pripadaju isključivo HNS-u i niti jednoj drugoj vanjskoj strani". Pismo su na kraju začinili i naredbom kako"niti jedna radnja od strane vlade ne smije nikada utjecati ili ugroziti položaj propisno izabranih službenih (nogometnih, op. a.) osoba", i zahtjevom  da "neumjesna uplitanja (MZOS-a, op. a) odmah prestanu", piše Halter.
 
Umirovljeni golgeter na dužnosti prvostolnika međunarodne nogoloptaške franšize u Hrvata proslavio je poslanicu iz centrale u utorak 11. ožujka, trijumfalnim usklikom: "FIFA i UEFA su sve rekle kad je u pitanju odnos između Saveza i resornog ministarstva, i za mene je to zakon". Usput se požalio kako se kod nas ne uvažava činjenica da je "nogomet biznis broj jedan u svijetu", kako vlasti na ovim ili onim razinama ne podržavaju ženske momčadi, te kako je nezamislivo da se uoči važnih utakmica na državnoj televiziji izvlače afere, kao što se afere izvlače u našem slučaju. Znamo iz više raznorodnih primjera - kad su stvari od svjetskohistorijske važnosti u pitanju, partybreakerima valja držati jezik za zubima.

Iz tih izjava big bossova svjetskog, evropskog i hrvatskog nogometa proizlazi da je država prema sportu kojim trguju osobito dužna raditi sljedeće:

    Osiguravati milijunska sredstva za nogometne saveze i klubove;
    Osiguravati milijunska sredstva za organizaciju nogometnih takmičenja, domaćih i internacionalnih;
    Osiguravati milijunska sredstva za gradnju nogometnih objekata i osigurati da se javnost ne buni kada se u tu svrhu uzurpiraju javni sadržaji;
    Osiguravati milijunska sredstva za vrhunsko ganjanje lopte pripadnica i pripadnika skupina s posebnim potrebama, u koje, iz vizure bossova, spadaju invalidi, djeca i žene; homoseksualne osobe nikako ne, o čemu smo na H-Alteru svojedobno pisali;
    Osigurati da na programima medija u državnom vlasništvu nema negativnih sadržaja o nogometu, a pogotovo da ih nema uoči važnih priredbi muške seniorske reprezentacije, već da se nogomet u medijima po mogućnosti obrađuje propagandistički.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz izjava big bossova svjetskog, europskog i hrvatskog nogometa proizlazi i da je državi prema sportu kojim trguju osobito zabranjeno raditi sljedeće:

    Nadzirati kako se troše milijunska sredstva iz prethodnih alineja;
    Nadzirati zakonitost rada Hrvatskog nogometnog saveza;
    Nadzirati funkcionira li HNS u skladu sa svojim unutarnjim propisima, zbog kojih su na njega prenesene javne ovlasti da bude jedina udruga u Hrvatskoj zadužena za organiziranje nogometnih sadržaja
    Kažnjavati kada nadzor ukaže na negativne rezultate.

Stvar je kristalno jasna: osiguravanje milijunskih sredstava iz državnog budžeta, igara na sreću i drugih izvora ne može se, iz vizure nogometnih bossova, smatrati "uplitanjem politike u nogometna posla". Na stranicama Ureda za udruge Vlade RH može se pronaći podatak da je HNS samo u 2007. i 2008. godini od strane Hrvatskog olimpijskog odbora, koji distribuira dio državnih prihoda od igara na sreću, uprihodio 3,7 milijuna kuna. Na tim stranicama ne postoje podaci za kasnija godišta. Nikakve veze s "uplitanjem politike" nema niti skandalozni aranžman sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji je mimo bilo kakve procedure i bilo kakve javne rasprave sklopio deal sa Šukerom da se na Sveticama gradi kamp nogometne reprezentacije, navodno s mutnim ciljem da Zagreb dobije od UEFA-e organizaciju prvenstva Europe 2020.

Nadziranje kako se troše milijuni dodijeljenih javnih sredstava i radi li se po propisima, mora se pak, iz vizure nogometnih bossova, smatrati "uplitanjem politike u nogometna posla". Ne treba sumnjati tko će u ovoj utakmici između HNS-a i (ne)nadležnog MZOS-a izvući deblji kraj: FIFA-ino prvenstvo svijeta je blizu, propagandna mašinerija koju vodi kohorta potkupljenih sportskih novinara već se zahuktala, a niti parlamentarni izbori nisu daleko.

Prije nepunih mjesec dana opisali smo na ovim stranicama kako glasnogovornik hrvatske franšize globalne nogoloptačke korporacije, Tomislav Pacak, vidi svojega poslodavca kao strogo privatnu organizaciju koja nikome, pa tako niti novinarima, nije dužna odgovarati na pitanje o vlastitu poslovanju.

Zatražili smo o tome mišljenje nadležne osobe, povjerenice za informiranje Anamarije Musa. Njen odgovor ponešto je suprotan od onoga što za sebe smatraju pripadnici ovdašnje tehnostrukture: HNS je tijelo s javnim ovlastima, što proizlazi iz Zakona o sportu, kao takvo ulazi u definiciju tijela javne vlasti i podložno je Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Ohrabreni takvim tumačenjem, zasuli smo stanovnike Vukovarske 269A hrpom paljivo odmjerenih udaraca na gol: Što piše u sponzorskom ugovoru kojeg su 23. prosinca sklopili Šuker i Ivica Todorić? Kako izgleda ugovor o radu s Nikom Kovačem?Postoji li uopće odluka Izvršnog odbora o imenovanju Kovača za izbornika, znamo li d aje tu odluku naprečac, u noći nakon velikog poraza, objavio sam Šuker, a ona je po statutu HNS u nadležnosti Izvršnog odbora.

Na koji način novinari mogu prisustvovati sjednicama IO-a, na što po zakonu imaju pravo? Zašto zapisnici sa sastanaka nisu nigdje objavljeni? Kako izgleda godišnji financijski izvještaj HNS-a? Tko je uopće HNS-ov službenik za informiranje? Što piše u sponzorskim ugovorima s tvrtkama INA, Generali Osiguranje, PIK Vrbovec, Hyundai...koliko se tu love uopće okrene? Gdje je plan javne nabave za 2014? Naposljetku, iz kojih je sve izvora u posljednjih nekoliko godina HNS ostvario prihode javnih sredstava?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara