Inovativna rješenja: KK Split i Hajduk mogli bi financirati turisti

Foto: HINA

ZAJEDNICA ekipnih športova grada Splita prezentirala je inovativnu ideju koja bi prema njihovom mišljenju riješila brojne probleme sportskih kolektiva i pojedinaca.

Naime, zatražili bi najprije od Grada, a zatim od Županije, uvođenje sportske naknade koja bi se turistima naplaćivala po istom modelu kao i boravišna naknada. Splitski sport tako bi financirali turisti koji bi dnevno plaćali jedan euro više za svoj turistički boravak u gradu. Uz to bi naravno dobili obogaćenu ponudu, posjetu sportskim borilištima i drugim atraktivnim lokacijama

Prema njihovim kalkulacijama, na ovaj način bi se prikupilo 25 milijuna kuna godišnje, i to kada bi samo Grad Split pristao na ovu ideju. Kada bi se uključila i cijela Županija, godišnje bi se ostvario prihod od 75 milijuna kuna, čime bi se po mišljenju članova ZEŠ-a riješili svi problemi lokalnog sporta. Novac bi se dijelio po mjerilima izvrsnosti, tj. najviše bi dobili klubovi nositelji izvrsnosti i oni kojima je to trenutno najpotrebnije. Kako većina lokalnih klubova van Splita ne zadovoljava ove parametre, njima bi ostalo od 15 do 20 milijuna kuna od novca koji je prikupljen kroz Županiju.

"Naše mišljenje je da turisti ne bi osjetili taj jedan euro dnevno, a za tako mali iznos dobili bi bogatu ponudu, primjerice obilazak Poljuda, Parka mladeži, slikavanje s peharom osvajača Eurolige na Gripama, ulazak u Muzej sportova", smatra predsjednik ZEŠ-a Hrvoje Akrap, koji se slaže da ideju još treba detaljno razraditi. Međutim, gradonačelnik Baldasar je odmah u startu odbio ovu mogućnost budući da se po njegovom mišljenju ipak radi o jednoj vrsti novog nameta. Uz to je Baldasar dodao kako on zapravo nema ovlasti za donošenje ove odluke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara