Katastrofa prijeti otvaranju SP-a: Hrvate će u Sao Paolu dočekati nestašica vode

Foto: Guliver Image/Getty Images

NAKON kašnjenja s izgradnjom stadiona Arena Corinthians, na kojem će hrvatska reprezentacija 12. lipnja otvoriti svjetsko nogometno prvenstvo protiv domaćina Brazila, Sao Paulo se suočio s još jednim velikim problemom - sušom i nestašicom vode.

Nakon najtoplijeg siječnja u posljednjih 50 godina i najnižih oborina od 1930. godine, najvećem brazilskom gradu prijeti redukcija vode. Dio stručnjaka predviđa da bi grad, ukoliko se situacija ne popravi, za vrijeme SP-a mogao imati velikih problema s opskrbom i nestašicom vode. Trenutačno je voda u glavnom gradskom rezervoaru Cantareira pala na svega 11 posto.
 
"Situacija je dramatična. Ako se situacija ne popravi grad će za vrijeme SP-a ostati bez vode. Tisuće turista dolazi u grad zbog nogometa, a moglo bi se dogoditi da neće biti vode," kazao je Paulo Costa, direktor konzultantske tvrtke specijalizirane za korištenje voda.
 
Costa je dodao kako je nevjerojatno da Brazil, koji je zemlja s najvećim rezervama vode na svijetu, ima toliko problema s opskrbom vode.
 
Grad ima više od 12 milijuna stanovnika, međutim računajući i šire područje grada, u Sao Paulu živi čak 19 milijuna ljudi. Građani se žale kako u pojedinim dijelovima grada već sada nema vode i kako su gradske vlasti započele s redukcijom.
 
"Svakog dana iz 22 sata ostajem bez vode," kazao je Marcos Vinícius de Souza koji živi na sjeveru grada. Problema ima i na jugu, gdje živi gospođa Pinheiro. "Nema tuširanja iza 18 sati. Iz slavine samo kapa voda. Više od 20 puta sam zvala vodovod, no nitko se ne javlja na telefon."
 
Iz komunalnoog poduzećea Cia de Saneamento Basico ili Sabesp poručili su kako će se okrenuti drugim izvorima u regiji, ali stručnjaci smatraju kako ponestaje opcija. Guverner države Sao Paulo Geraldo Alckmin najavio je velike novčane kazne za one koji su povećali potrošnju vode početkom ovog mjeseca usprkos apelima na štednju.
 
Profesor Rubem Porto sa sveučilišta Sao Paulo smatra kako bi situacija mogla biti još i gora jer je vremenska prognoza iznimno nepovoljna.
 
"Bolji hoteli imaju vlastite sustave za nepredviđene situacija poput ove, no strahujem jer nitko ne previđa kišu. Bit će ozbiljnih problema, ljudi će doći u Sao Paulo, a neće dobiti vodu."
 
Zanimljivo, rijeka Tiete je nekad bila izvor slatke vode za grad, ali je u drugoj polovici 20. stoljeća znatno zagađena kanalizacijom i industrijskom aktivnosti, kao i njezina pritoka Pinheiros. Trenutno je na snazi program čišćenja rijeka koji je ipak donekle maknuo posljedice zagađenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara