Kladite se pametno uz Index i Dvoznak.com: Došao je kraj dominaciji Norvežanki

Kladite se pametno uz Index i Dvoznak.com: Došao je kraj dominaciji Norvežanki

Foto: AFP

SVE najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje.

Rukomet (Ž), EP: Norveška - Francuska

Francuskinje su nakon poraza protiv Danske bile pod imperativom pobjede protiv Šveđanki i u tome su uspjele. Od samoga početka utakmice segment igre koji krasi francusku reprezentaciju, a koji nije funkcionirao protiv Danske - obrana, bila je na vrhunskoj razini. Ostavile su Šveđanke do poluvremena na samo osam postignutih pogodaka, do kraja utakmice na 17 i time postala najbolja obrambena reprezentacija grupne faze natjecanja.

"Utakmica je bila zaista teška i fizički smo odlično odradili utakmicu, a pobjednika je odlučila naša golmanica. Poraz u ovoj utakmici značio bi pravu katastrofu za nas“, izjavio je izbornik Krumbholz.

Nakon poraza od Danske izbornik je tražio samo jedno, a to je da obrana bude na svome nivou, i samim time da golmanice imaju lakšu utakmicu. Agresivnih 6:0 u sekundi se pretvarala u 3:2:1 obranu koja je Šveđanke izluđivala gotovo cijelu utakmicu, a za razliku od utakmice protiv Danske i samo šest obrana golmanica, Darleux je Šveđankama skinula 18 lopti (48% obrana) i trasirala put prema vrlo važnoj pobjedi.

"U drugom krugu nas očekuju također vrlo teške utakmice, ali vjerujem da možemo doći do sve tri pobjedu", govori izbornik, dok je Mendy (4/6 protiv Švedske) dodala: "Prva utakmica bit će ključ svega."

A upravo susret protiv Norveške već danas bi mogao uvelike odrediti ovu skupinu. Naime, Norvežanke su prenijele u drugi krug četiri boda, Francuskinje dva i svi su svjesni rizika u današnjoj utakmici. Pobjeda Norvežanki praktički bi im širom otvorila vrata polufinala, dok bi pobjeda Francuskinja maksimalno zakomplicirala skupinu, i vjerojatno do posljednjeg kola nijedna reprezentacija ne bi bila sigurna za ulazak u polufinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norvežanke su u posljednjoj, nebitnoj utakmici, prvoga kruga stigle do još jedne teško izborene pobjede protiv Ukrajine i time potvrdile da se na ovom prvenstvu nalaze daleko od idealne forme. Iako su mnogi predviđali, pa čak i njihov stožer, da bi se Norvežanke nakon mučenja u prvoj utakmici u preostale dvije mogle pokazati svu svoju snagu, to od njih nismo imali priliku vidjeti.

"Ukrajinke su odigrale vrlo pametno u utakmici, a mi nismo imali ideje u napadu koji su nam trajali predugo, ali sam zadovoljan s našom obranom", riječi su izbornika Hergeirssona.

Iako je Hergeirsson od početka utakmice poslao na teren kombinirani sastav, pa smo tako imali priliku vidjeti Solberg na golu, Gosse na lijevom krilu, Frafjord na crti, dok je Sulland igrala samo napad, koji je imao dosta problema na ukrajinsku obranu, ulaskom najboljih norveških igračica igra norveške reprezentacije nije se drastično promojenila. Prelomile su utakmicu obranom 5:1 u posljednjih deset minuta sa najjačim sastavom na terenu, ali prvenstveno zahvaljujući padu u igri Ukrajinki.

"Nismo igrali dobro u napadu danas, ali važno je da sa sve tri pobjede ulazimo u drugi krug. No moramo poboljšati naš napad, jer je ovo druga utakmica gdje imamo velikih problema“, izjavila je Bjorndalen, dok je Koren za norveške medije dodala: „Iako smo imale vrlo dobru obranu u sve tri utakmice, ona će u drugom krugu biti na daleko težem ispitu. No,  brine nas napad, ne uspijevamo nametnuti svoj ritam utakmica i dugo se tražimo u napadu. Morat ćemo ubrzati protok lopte."

Prognoza: Norveška – Francuska, tip: 2

Ovo je utakmica koja danas uvelike odlučuje o poretku u prvoj skupini drugoga kruga. Iako Norvežanke i dalje slove kao prve favoritkinje za naslov prvakinja, usudim se reći da ga sigurno neće obraniti. Nakon OI došlo je do rekonstrukcije unutar reprezentacije i to se vidi na terenu. Pripremne utakmice, kao i tri utakmice prve faze to su i pokazale. Teške tri utakmice, izgubljena poluvremena protiv Čehinja i Ukrajinki, a jedini segment koji još uvijek donekle funkcionira jest obrana. Ali neće ni ona još uvijek tako držati. Jer skupina u kojoj je bila Norveška i skupina u kojoj je bila Francuska je nemjerljiva. Francuskinje nakon prve faze vidim kao prve favoritkinje za naslov. Igraju, da se blago izrazim, strašno. Obrana koju pokazuju Francuskinje jednostavno melje protivnika, igračice su fizički odlično pripremljenje, tuku i udaraju, ali sve u granicama normale. Iznimno su visoke pa prepucavanje sa devet metara zaista rijetkima polazi za rukom. Dogodila se Danska, nakon koje su svi kolektivno izjavili da im se dogodila jedna loša utakmica gdje su podbacile gotovo sve igračice.

Norvežanke danas imaju nekoliko problema u utakmici. Prvenstveno zbog već spomenute visoke obrane Francuskinja i šuta sa vanjskih pozicija, kao i činjenice da guranje lopte na pivotkinju mogu gotovo i zaboraviti mada tu imaju najbolju igračicu na toj poziciji Loke, ali čvrstih 6:0 Francuske ne pušta nikome. U napadu Francuskinje pokazuju veliki napredak iz utakmice u utakmicu. U stanju su nakon obrane istrčati kontru i polukontru, a u napadu mogu lakoćom jedan na jedan slomiti protivnice. Pokazale su Francuskinje u posljednje tri utakmice da imaju odgovora na sve slabije Norvežanke (OI i dvije pripremne utakmice), a kako danas jednostavno moraju do pobjede zbog situacije u skupini vjerujem da su u stanju i to ostvariti jer kvalitete svakako za to imaju, pa čak i za pobjedu s dva gola prednosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara