Mateša iznio podatke o poslovanju: "Sportska televizija posluje u skladu sa zakonom"

Mateša iznio podatke o poslovanju: "Sportska televizija posluje u skladu sa zakonom"

Foto: HINA

NAKON sjednice Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održane 18. studenog 2013.,  predsjednik HOO-a Zlatko Mateša na konferenciji za medije iznio je podatke o poslovanju Sportske televizije (SPTV).

"SPTV je projekt koji datira još iz 2003. godine kada je HOO prvi puta bio član konzorcija na natječaju za dobivanje koncesije za nacionalni TV kanal. Godine 2010., uz potporu velike većine članica, tadašnjeg ministra te podrške Nacionalnog vijeća za sport, Međunarodnog olimpijskog odbora, Europskih olimpijskih odbora i drugih tijela, HOO je dobio koncesiju za specijalizirani sportski kanal na 15 godina. Upravo iz razloga da se to ni na koji način ne odrazi na financiranje korisnika programa i nacionalnih saveza, projekt je ponuđen na ocjenu bankama koje su ga ocijenile prihvatljivim. Strateški razlog je bila želja da se javnosti učine dostupnim svi sportovi, odnosno i oni  koji su izuzetno značajni i vrijedni pažnje, a nikad ih nema niti će ih biti u programima "velikih televizija", kao i paraolimpijski, školski i sveučilišni sport."

Programska politika SPTV-a, od osnutka do danas, bazira se na promociji hrvatskog sporta, kroz Tv izričaje i Tv program u cjelini, promociji sporta na svih razinama, od vrhunskog do rekreativnog, promociji sustava vrijednosti i sustava sporta u RH te odgoju i edukaciji.

Sukladno tome, od početka emitiranja 4. travnja 2011. do 30. rujna 2013., SPTV je emitirala 21.768 sati programa klasičnog televizijskog programa u skladu s dodijeljenom koncesijom i bez ijednog prigovora nadležnog regulatornog tijela – Agencije za elektroničke medije. Imala je 1.010 izravnih prijenosa, ugostila više od 550 gostiju u studiju, pokazala više od 100 hrvatskih sportova, grana i disciplina u TV oblicima duljima od 3 minute, emitirala sliku s OI u Londonu, SP u atletici, hokeju, ragbiju, prenosila Mediteranske igre Mersin 2013., Univerzijadu, brojne svjetske i europske kupove s hrvatskih sudionicama. Prosječna gledanost programa SPTV-a istovjetna je gledanosti u istom rangu sportskih događaja na HRT-u, a ukupno je to oko 4-5 posto, s vrijednostima gledanosti i do 30% ( Formula 1 i "skok s ruba svemira").

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče financijskog poslovanja SPTV-a, proračunski nadzor Ministarstva financija nije utvrdio nepravilnosti, a posebno ne "malverzacije" kako se to pokušava insinuirati. Utvrđene su samo određene administrativne greške, koje su vrlo brzo ispravljene. Što se tiče odobrenih pozajmica, koje su, na teret vlastitih sredstava HOO-a dane SPTV-u bile su isključivo u funkciji omogućavanja funkcioniranja i ostvarivanja programskih ciljeva SPTV-a, u uvjetima teškog gospodarskog nazadovanja, nelikvidnosti i raspada marketinškog tržišta u RH.

HOO je postupio kao odgovoran vlasnik i omogućio da SPTV i dalje uz puno poteškoća radi i da mladi, sposobni i stručni novinari sudjeluju u promociji sporta i olimpizma, a ne da završe na ulici. To je ishod koji, na žalost, i za ne vjerovati, neki priželjkuju i na čemu zdušno rade. Radi točnosti različitih brojki koje se spominju u javnosti, HOO je u 2012. godini dao jednu pozajmicu od 350.000,00 kn i tri u 2013. godini u ukupnom iznosu od 2.954.715,65 kn, sve na teret vlastitih sredstava HOO-a. Vijeće je odobrilo predmetne pozajmice, a sukladno odluci Skupštine HOO-a navedene pozajmice pretvorene su u temeljni kapital SPTV-a. Također, sve dospjele rate za kreditna zaduženja na vrijeme su podmirivane.

Posebno je važno napomenuti da potpora projektu SPTV-a ni na koji način nije utjecala ili umanjila financiranje bilo kojeg korisnika proračunskih sredstava HOO-a. Tijekom poslovanja, vodili smo računa o prihodima i rashodima, provodili restrukturiranje poslovanja, smanjenje broja zaposlenih. Međutim televizija koja proizvodi i emitira program mora voditi računa i o tome da osigura dovoljan broj kadrova koji će proizvesti kvalitetan i marketinški konkurentan program."

"Uzimajući u obzir sve u posljednje vrijeme izrečene objede na račun poslovanja HOO-a, SPTV-a i mene osobno, logičan je zaključak da je nekome u interesu udaljiti hrvatski sport s nacionalne razine, te onemogućiti poslovanje Sportske televizije u potpunosti. Ne samo da se naši prijedlozi kako unaprijediti program i konkurentnost SPTV-a nisu željeli ni čuti ni podržati, nego se insinuacijama i teškim kvalifikacijama direktno ugrožava opstojnost nacionalnog sportskog programa. Ponovno naglašavam kako Sportska televizija posluje u skladu sa zakonom i poštuje propise. Njezina je uloga od neizmjernog značaja za promociju hrvatskog sporta, za promociju sporta općenito i širenje duha olimpizma, za promociju malih sportova koji nemaju šansu na velikim televizijama i što je najvažnije, za odgoj mladih generacija da odabiru sport kao važan segment zdravog odrastanja. Stoga HOO i dalje smatra kako je sva podrška koju je pružio poslovanju SPTV-a u potpunosti opravdana te kako je nužno i ubuduće podržati razvoj nacionalnog sportskog programa.“ zaključio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara