Mateša najavio megaprojekt: Europa će dobiti prve kontinentalne sportske igre!

Mateša najavio megaprojekt: Europa će dobiti prve kontinentalne sportske igre!

Foto: Bruno Konjevic/Cropix

EUROPA će 2015. godine dobiti prve kontinentalne sportske igre, odlučeno je to na jučerašnjoj Općoj skupštini Europskog olimpijskog odbora u Rimu. Na čelu tog projekta predsjednik je Hrvatskog olimpijskog odbora i član Izvršnog odbora EOO-a Zlatko Mateša.

"Europa je jedini kontinent koji do sada nije imao kontinentalne igre. Znate da su Azijske igre veće od Olimpijskih po broju sudionika, postoje i Panameričke, Afričke, Igre Oceanije i Australije. Prema tome, bilo je vrijeme da Europa dobije svoje kontinentalne igre i one će sigurno doprinjeti daljnjem razvoju olimpizma u Europi i isto tako i jednoj kvalitetnoj poziciji svih europskih olimpijskih odbora. To je bila ona glavna ideja i vodilja", rekao nam je Mateša.

Domaćin prvog izdanja za tri godine bit će glavni grad Azerbajdžana Baku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To smo dugo pregovarali, nakon što je Baku ispao u prvoj rundi kandidature za Olimpijske igre. To se pokazao kao najbolja opcija. Oni su bili izuzetno zainteresirani i to će biti jedne jako dobre igre i to je pogotovo bitno za prvu ediciju", kazao je Mateša, koji je otkrio i detalje oko formata Europskih igara.

"Bit će 15-ak sportova i negdje oko 8 i pol tisuća sportaša i sportašica i tu će sigurno biti jedan veliki hrvatski kontingent što se nas tiče", naglasio je Mateša.

A koje ćemo momčadske sportove gledati na Igrama u Bakuu 2015.?

"Više manje će biti olimpijski sportovi, iako postoji mogućnost da i neki izuzetno popularni neolimpijski sportovi poput karatea uđu u program Igara, ali o tome se još pregovara. Za sada su sigurni rukomet i odbojka, vaterpolo, da. Ja osobno bih volio da uđe i futsal, koji bi se dobro uklopio kao jedna tradicionalna popularna igra u Europi, a što se tiče košarke, to će biti malo kompliciranje s obzirom na raspored svjetskih i europskih prvenstava", zaključio je Mateša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara