"NK Zagreb je privatna igračka jednog čovjeka koji nikome ne odgovara za svoj rad!"

"NK Zagreb je privatna igračka jednog čovjeka koji nikome ne odgovara za svoj rad!"

Foto: Nenad Dugi / Cropix

DOK njihov klub kraj još jedne sezone hrvatskog prvenstva čeka na samom dnu tablice, navijači NK Zagreba napravili su još jedan korak naprijed u borbi za oslobođenje kluba iz ralja privatnih interesa onih koji njime vladaju već cijelo desetljeće. 

Proglas nezavisne građanske inicijative "Vratit ćemo Zagreb" prenosimo u cjelosti:

"Pjesnici iz Kranjčevićeve ulice nesumnjivo su jedan od prepoznatljivih simbola grada Zagreba. Nogometni klub Zagreb pripada među najveće klupske insitucije hrvatskog nogometa i u ne tako davnoj prošlosti jedini se priključio Dinamu i Hajduku kao prvak Hrvatske. Nakon godina slave uslijedilo je dugo razdoblje propadanja i uništavanja kluba, koje se odvijalo paralelno sa sve očitijim padom hrvatskog nogometa u političku i moralnu kaljužu. Kulminaciju odumiranja NK Zagreb vidjeli smo na kraju sezone 2009/2010 kada je klub po svim sportskim i natjecateljskim kriterijima zaslužio ispadanje iz Prve nogometne lige, a spasio se samo zahvaljujući administrativnim smicalicama Hrvatskog Nogometnog Saveza i uprave kluba. Najnoviji događaji koji su ogorčili svakog istinskog navijača NK Zagreba jesu nedavna farsa oko postavljanja i zatim održavanja na trenerskoj klupi Miroslava Blaževića, farsa koju je režirala klupska uprava u sprezi s lokalnim političkim moćnicima.

Ono što mi navijači vidimo kao još pogubniji proces, jest polagani gubitak klupskog indentiteta i napuštanje stoljetne tradicije, što se vidi po sablasno praznim tribinama stadiona u Kranjčevićevoj ulici kojeg se prepušta propadanju. Klupska uprava godinama ne čini ništa na privlačenju nove publike na utakmice kluba, kao niti na povezivanju sa širom lokalnom zajednicom trešnjevačkog kvarta i Zagreba. Najveći problem vidimo u izostanku bilo kakve
transparentnosti i osnovnih demokratskih praksi, kao i u nepoštovanju zakona Republike Hrvatske u vođenju kluba. Iako službeno registriran kao udruga, u stvarnosti je klub privatna igračka jednog čovjeka koji nikome ne odgovara za svoj rad, a istodobno je klupski statut nedostupan javnosti i zainteresiranim navijačima uskraćuje se pravo učlanjivanja i djelovanja unutar udruge, što je u suprotnosti sa Zakonom o udrugama. Takvo stanje omogućuje potpunu netransparentnost klupskog financijskog poslovanja, kao i nepotizam na svim razinama, od seniorske momčadi do zaposlenika klupske uprave. Opisani problemi tiču se ne samo navijača NK Zagreb, već i svih građana Zagreba jer se ovakvo djelovanje kluba godinama aktivno financijski i politički podupire od strane gradske vlasti. Glavnog krivca za ovakvo stanje stvari pronalazimo u trenutnom predsjedniku NK Zagreb.

Ideja za inicijativu „Vratit ćemo Zagreb“ rođena je na zapadnoj tribini stadiona u Kranjčevićevoj ulici, u razgovorima i druženjima Bijelih Anđela s E sektora i ostalih vjernih Zagrebovih navijača. Cilj inicijative sadržan je u njenom imenu: „Vratit ćemo Zagreb“ označava potrebu da ovaj sportski kolektiv sa stogodišnjom tradicijom ponovno postane klub svojih navijača, klub svih Zagrepčana, klub lokalne zajednice i klub prema kojem građani njeguju lijepe emocije. Inicijativa će djelovati na ujedinjavanju i samoorganiziranju odozdo svih kojima je NK Zagreb u srcu. Proizašla je iz želje za aktivnim sudjelovanjem u kreiranju bolje budućnosti nogometnog kluba kojeg volimo, a koji se s godinama sve više gubi, kako u rezultatskoj prosječnosti, tako i u identitetskoj zbrci. Iako neposredni povod ovom okupljanju jest trenutačna uprava NK Zagreb, njena samovolja i potpuno ignoriranje navijača i javnosti, želimo razmišljati dugoročno. Svjesni smo da ćemo se zbog svojeg djelovanja suočiti s optužbama kako ulica želi voditi klub, no na to unaprijed odgovaramo da NK Zagreb pripada svim njegovim navijačima i građanima Zagreba, te da je naša osnovna vizija i želja ustroj NK Zagreb kao istinske udruge građana koja je vođena na elementarnim demokratskim principima i u kojoj svaki član ima pravo glasa pri izboru klupskog vodstva.

Inicijativa „Vratit ćemo Zagreb“ koristit će svaku priliku da ukaže na trenutne nepravilnosti u radu i vođenju NK Zagreba, te će svim legitimnim metodama boriti za svoje ciljeve i zahtjeve. Naši ciljevi su sljedeći:

Uprava kluba – odlazak iz kluba kompletne trenutne uprave koju smatramo najodgovornijom za stanje u kojem se klub nalazi. Istraga i kazneni progon svih koji su na nelegalan način oštetili klub, bilo iz trenutne ili iz nekih prošlih uprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Preustroj kluba – naša vizija jest NK Zagreb ustrojen kao udruga građana po načelu „jedan član, jedan glas“ u svim segmentima klupskog rada i odlučivanja. Osnaživanje skupštine kao najvišeg klupskog tijela. U djelovanje i statut udruge uvesti mehanizme koji onemogućavaju samovolju pojedinaca.

Transparentnost – potpuna dostupnost i informiranost članova i javnosti o djelovanju i radu kluba u svakom trenutku, što uključuje i javno dostupan statut udruge, te o financijskom stanju i poslovanju kluba.

Identitet – povratak starih klupskih boja i obilježja pod kojima je klub bio simbol grada.

Etički kodeks – donošenje pravila ponašanja i djelovanja koje moraju biti u skladu s tradicijom, poviješću i vrijednostima NK Zagreb

Potreba za obnovom stadiona u Kranjčevićevoj ulici.

Uključenost NK Zagreb u lokalnu zajednicu i šire društveno djelovanje
- otvorenost kluba prema navijačima i zajednička suradnja na različitim projektima poput humanitarnih malonogometnih turnira i koncerata.


Inicijativa „Vratit ćemo Zagreb“

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara