Nasljednici Sočija i Pyeongchanga: Ovih pet gradova natječe se za ZOI 2022.

Foto: Guliver Image/Getty Images

KRAKOV (Poljska), Oslo (Norveška), Almaty (Kazahstan), Lavov (Ukrajina) i Peking (Kina) podnijeli su do isteka roka 14. ožujka 2014. Međunarodnom olimpijskom odboru kandidaturu za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2022.

Kandidati su svoju viziju i koncept Igara predstavili u dokumentaciji koja služi za pripremnu tehničke analize kandidature. Radna skupina MOO-a proučit će kandidature te podnijeti izvješće izvršnom odboru MOO-a. Na sastanku izvršnog odbora 7. do 9. srpnja 2014. slijedi odluka o prihvaćanju kandidatura.
 
Gradovi kandidati od 15. ožujka mogu objaviti svoju dokumentaciju za kandidaturu na svojim službenim internetskim stranicama.
 
Siječanj 2015. je rok za predaju opsežne dokumentacije za kandidaturu koja mora sadržati i detaljne planove olimpijskih objekata. Zatim će predsjednik MOO-a imenovati Komisiju za evaluaciju sastavljenu od članova MOO-a. Komisija će posjetiti sve gradove kandidate i pripremiti izvješće o mogućim rizicima.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izbor grada domaćina ZOI 2022. održat će se 31. srpnja 2015. na Zasjedanju MOO-a u Kuala Lumpuru.
 
Olimpijske igre jedinstven su projekt i svojom veličinom, opsegom i složenošću vjerojatno su najveći događaj koji će grad domaćin ikada organizirati. Iz tog razloga MOO podupire gradove domaćine ne samo u organizacijskom smislu već i značajnim financijskim sredstvima.
 
Tako su sponzori MOO-a učestvovali s iznosom od oko 590 milijuna dolara u ukupnim troškovima organizacije ZOI Soči 2014. Kako bi dodatno smanjio financijski teret organizatora MOO ga potpomaže i prihodima od prodaje prava prijenosa putem svoje tvrtke Olympic Broadcasting Services. Za ZOI Soči ti su prihodi iznosili oko 150 milijuna dolara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara