Nijemci ogorčeni: Bundesligaši prihvatili rigorozan zakon o navijačima

Foto: Screenshot DW

NA SJEDNICI u Frankfurtu 36 profesionalnih klubova iz prva dva nogometna razreda prihvatili su novi sigurnosni koncept nogometnih utakmica. Navijači su ogorčeni, boje se represija na stadionu.

Cilj DFL-a je da se novim konceptom poboljša učinkovitost kontrola na ulazima na stadione. Mjere koje se u konceptu opisuje kao "sredstvo za osiguravanje nesmetanog tijeka utakmice i smanjenje stupnja opasnosti za gledatelje, igrače i suce" u teoriji dobro zvuče.  Ali, velika većina navijača žali se da su usvojene kontrolne mjere zapravo početak prakticiranja kontrola cjelokupnog tijela, svlačenje sumnjivih fanova ispred stadiona do gole kože i ljeti i zimi. Bojazan navijača je opravdana; već uoči bundesligaške utakmice između Bayerna iz München i Eintrachta iz Frankfurta koja se igrala 10. studenog policija je ispred stadiona podigla malo šatorsko naselje. U šatorima su do gole kože kontrolirani sumnjivci, piše DW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje potiče se da domaći klubovi odlučuju koja će utakmica biti označena kao susret visokog sigurnosnog rizika. Navijači kažu da bi tako klubovi mogli koristiti situaciju tako da derbi Bayerna i Borussije označi utakmicom visokog rizika kao izliku da gostujućim navijačima na raspolaganje stavi puno manji broj ulaznica, a time i spriječi glasnu podršku s tribina. Iako DFL uporno tvrdi da novim sigurnosnim konceptom neće biti kolektivnih kazni za izgrede pojedinaca, čini se kako to nije posve točno, jer po točki 14. bengalka koju zapali neki nepromišljeni navijač mogla bi ostavit posljedice za tisuće navijača koji žele vi otići na sljedeće gostovanje. Kontingent ulaznica može biti reduciran, a navijači zasigurno podvrgnuti pretraživanju golog tijela.

Na svakom stadionu, kako stoji u konceptu DFL-a, mora postojati i kontrolna soba u kojoj će djelovati sigurnosno osoblje, odnosno redari. Ta prostorija mora biti opremljena nadzornom tehnikom. Znači uz pomoć video-kamera to osoblje bi nadgledalo navijače na tribinama. Tehniku bi naravno trebala koristiti i policija. Navijači se pitaju tko će snositi visoke troškove tehničke opreme? Za manje klubove će financiranje biti teško izvedivo. A jaz između bogatih i siromašnijih klubova, žale se fanovi, u budućnosti će postati još veći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara