Nogometaši, žrtve srpske agresije, o tragediji Srebrenice - Džeko, Begović, Ibišević i Pjanić: "Ne zaboravimo!"

Nogometaši, žrtve srpske agresije, o tragediji Srebrenice - Džeko, Begović, Ibišević i Pjanić: "Ne zaboravimo!"

Screenshot: Twitter

DANAS SU bogati i slavni nogometaši svjetski poznatih klubova i s reprezentacijom BiH na pragu povijesnog plasmana na SP, ali prije 20 godina bili su tek preplašeni dječaci, koji su pod kišom granata i špalirima vojnika bježali iz zemlje čiji je opstanak visio o koncu.

Svi reprezentativci BiH, koji su porukama na Twitteru obilježili 18. godišnjicu pada Srebrenice u ruke srpskog agresora i masovno protjerivanje i genocid muslimanskog stanovništva, itekako dobro su upoznati s ratim strahotama i užasima:

"Zauvijek u mislima… Never forget", napisao je na Twitteru Edin Džeko, najbolji strijelac kvalifikacija za SP. Napadač Manchester Cityja i reprezentacije BiH, kao dječak preživio je četverogodišnju opsadu Sarajeva, tijekom koje je među 15-ak tisuća poginulih, bilo i mnogo njegovih tadašnjih vršnjaka. Džeko je  objavio i fotgrafiju na kojoj piše "Srebrenica, 11.07.1995., Don't forget!!!“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Golman Stokea Asmir Begović postavio je status "Never forget 11.07.95.". Danas ovog vratara želi i slavni Liverpool, a 1992. su ga, kao petogodišnjaka, zajedno s obitelji i brojnim Muslimanima i Hrvatima, iz rodnog Trebinja protjerali Srbi, pa je preko izbjeglištva u Kanadi došao u Englesku . Begović je objavio je i crnu fotografiju s transparentom "Don't forget Srebrenica".

Vedada Ibiševića, napadača Stuttagrta i jednog od najopasnijih golgetera Bundeslige, također su zajedno s cijelom njegovom obitelji, nakon okupacije, iz rodne Vlasenice protjerale vojne i policijske formacije Republike Srpske i Srbije. Tragediju Srebrenice i svog naroda obilježio je natpisom "Srebrenica, ne zaboravimo 11. 7. 1995. - 2013."

Miralem Pjanić,  veznjak Rome, također je iz Podrinja, dijela Istočne Bosne u kojem su Srbi izveli sistematično etničko čišćenje Muslimana, pa tako i njegove obitelji, koja je '92. s dvogodišnjim Miralemom izbjegla u Luksemburg. Povodom tragične obljetnice, poručio je "Nikada se i nikome ne ponovilo". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara