Odbrojavanje uz Index i Njegove golove kojima su pljeskali i sami Belgijanci: Još 27 dana do SP

Foto: Ilustracija/Index

OSTALO je još 27 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

27. Maradona: Argentina - Belgija 2:0, polufinale SP u Meksiku 1986.

Nisu prošla ni tri dana otkako je u svega četiri minute zaustavio Zemlju, učinio da svijet zaboravi i na Černobil i na tragediju Challengera, na Sabru i Shatilu, na kršćanske Manorite i na Arape,  na hladni rat i na infantilne sukobe  Reagana i Gorbačova i one ozbiljnije Karpova i Kasparova, Mali zeleni se nije namjeravao prestati zabavljati i širiti svoj petarapanovski prah.

Nogometni Delboy Trotter s čarobnim štapićem 

Nije prošlo ni tri dana otkako je posramio cijelu momčad s tri lava na prsima, narugao se bahatom Shiltonu, osvetio sve žrtve Faklanda te poput Nastasaea u finalu Wimbeldona 1972. pokazao guzicu kraljici Elizabeti, pokazavši joj gdje joj je mjesto i njoj i cijelom njenom posrnulom imperiju, nogometni Delboy Trotter, taj sitni švercer s mangupskim licem i Božjom rukom na kojoj se kočoperi više prstenja nego na pohabanoj ruci neke mađarske kurve, odlučio je, poput svog ideološkog oca Fidela ili djeda Chea ili pradjeda Simona Bolivara, pokazati  još jednoj rahmetloj kolonijalnoj sili sve grijehe njihovih očeva. 

Nakon ludog, najluđeg četvrtfinala u povijesti, došlo je na red i polufinale u kojem su se susreli Diego Armando i deset nekih ljudi protiv nikad snažnije i nikad moćnije Belgije. Belgije sa fantastičnim Pfaffom na vratima, sa Geretsom, Grunom, Demolom i Vervoortom u obrani te sa Scifom, Vercauterenom i Ceulemansom u navali. 
 
Magija nije trajala samo četiri minuta
 
Kako rekoh već, Maradona je još imao zalihe praha, ovog puta onog divnog praha i nastavio je s njime omađijavati sve što je mogao i stigao. Belgijanci čim su izašli na terene zapravo su se predali, odnosno ne, oni su bili zahvalni božici Fortuni koja im je omogućila da kroz lutriju jedanaesteraca prođu Butraguenovu Španjolsku i da uopće mogu gaziti tlom po kojem gazi onaj čije će ime s ponosom poslije pričati unucima.
 
''Znaš, je nas razbio, ali pa što? Razbio nas je najbolji nogometaš svih vremena i ja sam sretan'', nekako vidim da priča, ili je pričao ili će pričati Eric Gerets svom unuku koji će ga samo tupo gledati. 
 
I Belgijanci pljeskali čistoj genijalnosti
 
Jer ono što je pokazao Maradona u tom polufinalnom meču protiv Belgije bilo je nešto nesvakidašnje. Belgijanci su se nekako i držali u prvom dijelu, no u nastavku protiv Njega nisu mogli izdržati. Belgijski braniči su bili toliko fascinirani Diegom da se činilo da ga zapravo ni ne pokušavaju zaustaviti. Kao što je izmiješao Engleze, na isti način se poigrao i sa Belgijancima i postigao je dva prekrasna gola kojima su pljeskali i sami Belgijanci. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara