Odbrojavanje uz Index i najtragičniji događaj u povijesti Mundijala: Još 32 dana do SP

Foto: Index/Screenshot

OSTALO je još 32 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

32. Andres Escobar: Kolumbija - SAD 1:2, SP u SAD-u 1994.

Reprezentacija Kolumbije koju je vodio Fancesco Maturana na svjetsko prvenstvo u SAD došla je u ulozi pritajenih favorita. Zbog fantastično odigranih kvalifikacija u kojima su usred Buenos Airesa pregazili Argentinu s čak 5:0 očekivanja nacije bila su velika. Valderrama, Rincon, Valencia i jedan od najboljih igrača svijeta u tom trenutku, Faustino Asprilla obećavali su pohod na visok plasman.

Kolumbijci došli kao pritajeni favoriti

U skupini A našli su se Kolumbija, domaćin SAD, sjajna Rumunjska sa Hagijem i neugodna Švicarska. Domaćina je vodio stari lisac Bora Milutinović kome je ovo bilo treće prvenstvo u nizu sa tri različite reprezentacije (Meksiko, Kostarika i sad SAD). Rumunji i Švicarci su došli sa svojim najtalentiranijim generacijama. Sutter, Chapuisat, Sforza i Subiat doveli su Švicarsku na svjetsku smotru nakon 28 godina. Rumunji, kojima je ovo bio šesti nastup na završnicama u sastavu su imali jednog od najboljih igrača na svijetu Gheorghea Hagija, ''Maradonu sa Karpata'', a uz njega su još i igrali prekaljeni rutineri poput Popescua, Raducioua, Munteanua i Belodedica. 
 
Već prve utakmice pokazale su dobru igru i veliko zanimanje gledatelja. Kolumbija je krenula očajno, a Rumunjska furiozno. Rumunji su razbili Kolumbiju, dok su Švicarci i Amerikanci remizirali. U drugom kolu Švicarska iznenađujuće deklasira Rumunjsku sa 4:1, a SAD su u nadahnutoj utakmici iznenadili Kolumbiju i slavili 2:1. Tako se Kolumbija na iznenađenje sviju, a ponajviše svoje, osramoćena vratila kući već nakon prvog kruga.
 
Smrt zbog nogometa
 
No, utakmica protiv SAD-a imala je poslije svoj tragičan epilog koji je nažalost postao jedan od najprepoznatljivijih detalja sa cijelog svjetskog prvenstva u SAD-u.
Naime, kolumbijski igrač Escobar postigao je na toj utakmici autogol koji ga je poslije stajao života. Dvojica zagriženih navijača (iako se poslije i špekuliralo nekim nerazjašnjenim računima otprije) pucali su na nesretnog Escobara kada je izlazio iz jednog bara u Medelinu, gradu poznatog kao sjedište moćnog narkokartela.
 

Također, da slikovito opišemo u kakvim je okolnostima morala igrati Kolumbija reći ćemo da je iz Medelina uoči utakmice SAD – Kolumbija stigla naredba vodstvu kolumbijske reprezentacije da umjesto Gabriela Gomeza, inače brata izbornika Maturane, mora zaigrati Gaviria. ''Molba'' iz Medelina bila je potkrijepljena napomenom da će Gomezova kuća biti dignuta u zrak zaigra li. Naravno, da je igrao Gaviria, a ne Gomez, no to ništa nije pomoglo Kolumbiji.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara