Odbrojavanje uz Index i najveću senzaciju svjetskih prvenstava: Još 12 dana do SP

Foto: Index/Screenshot

OSTALO je još 12 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

12. Joseph Gaetjens: SAD - Engleska 1:0, SP u Brazilu 1950.

Na svjetsko prvenstvo u Brazilu 1950. napokon se udostojila pojaviti i Engleska, zemlja koja je izumila nogomet, ali i zemlja koja je tri prvenstva prije toga naprosto ignorirala jer je smatrala,okupana u svojoj prepotenciji da je ona svijet za sebe i da njoj ravne nema. 
 
U skupini B zajedno sa Englezima igrala je i Španjolska koja je imala prednost u činjenici da se njen nogomet nesmetano razvijao unatoč razaranjima i tragedijama Drugog svjetskog rata. Španjolci predvođeni dvojicom klasnih napadača, Basorom i Zarrom, vjerovali su u visok plasman, ali trebali su najprije preskočiti prvu prepreku, naizgled nepremostivu, Engleze, koji su došli na prvenstvo s nakanom da cijelom svijetu pokažu da se najbolji nogomet i dalje igra kod njih.
 
Krenulo je sve po očekivanju. Englezi su golovima Mortensena i Mannniona svladali Čile 2:0, no već i tada se moglo vidjeti da ta Engleska nema moć koju su svi očekivali da ima.
Možda se od Engleza i previše očekivalo, jer se nogomet udomaćio u mnogim zemljama i povijesna uloga Otočana u razvoju nogometa je nakon više od pola stoljeća ipak završila. Jer već u drugom kolu se dogodilo možda najveće iznenađenje u povijesti svjetskih prvenstava. David pobjeđuje Golijata, reprezentacija amatera iz SAD-a pobjeđuje moćnu Englesku.
 
Američki vođa navale Joseph Gaetjens, strijelac pobjedonosnog gola u 38. minuti za reprezentaciju SAD-a, ostat će vječno ružna uspomena za legendarnog igrača, a potom i izbornika koji je Englezima i donio naslov svjetskog prvaka 1966., Alfa Ramseya i njegove suigrače koji su u drugom poluvremenu bezuspješno napadali, ali Finny, Mannion i društvo nisu pronašli recept kako slomiti razigrane i dinamične Amerikance.
 
Koliko je taj poraz Engleza bio neočekivan, govori i podatak da su neke novine u Engleskoj, misleći da je riječ o pogrešci na tadašnjim telegrafima objavile da su Englezi pobijedili 10:1.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara