Odbrojavanje uz Index i volejčinu Edströma u pravoj ljepotici turnira: Još 29 dana do SP

Foto: Index/Screenshot

OSTALO je još 29 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

29. Ralf Edström: Švedska - Zapadna Njemačka 2:4, SP u Njemačkoj 1974.

Put Zapadne Njemačke do četvrtfinalne grupe, pa i finala i na kraju naslova svjetskog prvaka u Njemačkoj 1974. već smo obradili u rubrici Odbrojavanje, no sad je red da se upoznamo sa reprezentacijom Švedske s kojom su baš ti Zapadni Nijemci odigrali 30. srpnja u Dusseldorfu jednu od pravih ljepotica turnira.

Šveđani al pari Cruyffu i Nizozemcima

Švedska je bila smještena u grupu C zajedno sa najvećim favoritima turnira, sjajnom reprezentacijom Nizozemske, zatim s bivšim svjetskim prvacima Urugvajem i Bugarskom.
U prvom kolu Šveđani su se namučili s Bugarima koji Skandinavcima nisu dopustili da se razmašu i utakmica je završila 0:0. Još jednu nulu Šveđani su odigrali sa Nizozemskom što je predstavljalo veliko iznenađenje s obzirom na silinu i moć Cruyffa i društva. Tek u trećem susretu Šveđani golovima Edstroma dva puta i Sandeberga pobjeđuju Urugvaj s 3:0 i skupa s Nizozemskom idu dalje.
 
U četvrtfinalnoj grupi bili su smješteni sa sjajnim poljskim ''simfoničarima'', reprezentacijom Jugoslavije koja je odlično ušla u turnir te domaćinima. 
 
Utakmica i gol turnira
 
U prvom kolu Poljaci nastavljaju siguran hod i golom Lata dobivaju Šveđane 1:0, ali osim strijelca, pravi junak je i golman Tomaszewski koji na čudesan način brani penal Boa Larssona.
Utakmica drugog kola između Njemačke i Švedske bila je prva ljepotica turnira.
 
Obilovala je i golovima i obratima. Najprije su Šveđani preko svojeg najboljeg igrača Edstroma poveli u 21. minuti. I to kako. Bio je to jedan od najljepših pogodaka cijelog prvenstva. Odbijenu loptu je Šveđanin iz voleja, sa nekih 16, 17 metara fantastično zakucao iza leđa nemoćnog Meira.

Njemačka izjednačuje tek u 51. minuti, no to je bio tek početak prave kanonade golova. Već minutu poslije Bonhof dovodi domaćina u vodstvo, a onda minutu nakon toga Sandeberg poravnava na 2:2.
 
Ipak, najprije Grabowski podiže na 3:2, a onda par minuta prije kraja Uli Hoeness iz penala zabija za konačnih 4:2. 
 
U utakmici za prestiž Šveđani su 2:1 pobijedili demoraliziranu Miljanićevu četu i tako zaključili pobjedom jedan zaista dobar nastup na svjetskom prvenstvu.
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara