Operacija "Hrvatska": Igrače u Brazilu čuvaju dvije tisuće vojnika, a nadzire oprema teška 1.5 milijun eura!

Foto: Guliver Image/Getty Images

PRAIA DO FORTE u saveznoj državi Bahia, mjesto je u kojem je hrvatska baza na SP-u i gdje teku užurbane, ozbiljne i skupe pripreme za dolazak kockaste ekspedicije 3. lipnja.

Dolazak Hrvatske na sjevernu obalu Bahije označava početak velike sigurnosne akcije za SP u tom dijelu Brazila, u kojoj će biti angažirano 2300 pripadnika vojske svih rodova - pješaštva, mornarice i zračnih snaga. Oni će detaljno pročešljati svu opremu koju članovi hrvatske ekspedicije donose u Brazil, koja će, kao i smještaj u kojem će reprezentativci odsjesti, proći i protueksplozivnu kontrolu.
 
 
Hrvatska se pazi u organizaciji ministarstva sigurnosti države Bahije, pod kojim su ministarstvo pravosuđa i specijalna uprava sigurnosti za velike događaje, čijih će brojni pripadnici biti na svim rutama prolaska hrvatske ekspedicije i oko kampa.
 
Elitni odredi "Orao" policije Bahije posebno će paziti na reprezentativce, ali "kao izvidnica i pratnja na njihovim službenim putovanjima po rasporedu i protokolu, dok za njihova privatne obilaske nije predviđena pratnja, osim ako za to ne postoji sigurnosna procjena", napominje potpukovnik Marcos Oliveira.
 
Sve to nadgledat će najmoderniji centar za video i elektronski nadzor, vrijedan 1.5 milijun eura, postavljen amo za ovu prigodu, ali koji, kako ističu dužnosnici za sigurnost, "ostaje za budućnost Bahiji".
 
Snage sigurnosti već se za početak SP-a pripremaju intenzivnijim ophodnjama i upadima u područja s većom stopom kriminala, a generalna proba bit će za utakmicu Hrvatske i Australije 6. lipnja. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara