Pali na dopingu zbog trave, ali i terpije?

Pali na dopingu zbog trave, ali i terpije?

Foto: Cropix

IZ Hrvatskog zavoda za toksikologiju stigla je nova ružna vijest za hrvatski sport. Čak trojica sportaša, nogometaš, košarkaš i odbojkaš, pali su na dopinškom testu.

> Dvojica hokejaša i boksač suspendirani na šest i osam mjeseci zbog THC-a!

> Novi slučaj dopinga: Hrvatski odbojkaši suspendirani zbog "trave"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometaš Istre 1961 Igor Čagalj pao je na deksametazon, zabranjenu tvar, koja se između ostalog nalazi i u kapima za oči i nos te nizu analgetika i lijekova protiv upala i infekcija. Čagalj je pozitivan bio nakon utakmice Istre i Slaven Belupa 26. listopada, a iz kluba su izvijestili kako je njihov igrač uoči te utakmice dobio injekcije zbog bolova u leđima te kako je terapija prijavljena prije utakmice.

HZTA je igraču odredila privremenu suspenziju te je inicirala stegovni postupak protiv sportaša i sportskog djelatnika, klupskog liječnika dr. Dragana Vujovića.

Unatoč zahtjevima sportaša i liječnika, marihuana ostaje doping!?

Ovo je već drugi pozitivni dopinški nalaz u hrvatskom nogometu u razmaku od svega nekoliko tjedana. Nogometaš Zadra Ivan Anton Vasilj bio je pozitivan na doping u utakmici protiv Osijeka odigranoj 20. listopada i to na metabolit JWHO 18 koji spada u kategoriju kanabinoida. Ranije su otkriveni i odbojkaši OK Opatije Ivan Đorđević i Anton Brnečić, koji su također bili pozitivni na tvar iz kategorije kanabinoida THC.

Odbojkaš MOK Šibenik Toni Skelin i košarkaš KK Đuro Đaković Dominik Šamija također su bili pozitivni na THC, aktivni sastojak marihuane, te su do daljnjeg suspendirani.

Unatoč dugogodišnjim pokušajima sportaša i ostalih stručnjaka da se marihuana ukloni s liste zabranjenih sredstava jer nema dokaza da poboljšava performanse sportaša, krovna svjetska organizacija WADA i dalje ustraje na zabrani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara