Prostakluk umjesto odluka na kriznoj Skupštini HOO-a! Vrdoljak Primorcu: Osvojio si pola medalje

Prostakluk umjesto odluka na kriznoj Skupštini HOO-a! Vrdoljak Primorcu: Osvojio si pola medalje

Foto: Hina 

MNOGE stvari jasnije su nakon Vijeća i Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora. Predsjednik Zlatko Mateša pogurnuo je raspravu oko Sportske televizije pod točku "ostalo", unatoč propadanju tvrtke čije financiranje je došlo i pod istragu državnih organa. Mateša Skupštini nije predočio izvješće o SPtv-u koje je obećao podnijeti do nove Skupštine, 18. prosinca. Do točke "ostalo" današnja Skupština bila je mirna, a najviše se raspravljalo upravo o temi koju Mateša i dalje sklanja s dnevnog reda. Pitanja su postavljali prije svih novi predsjednik Komisije za sportaše Josip Pavić te Samir Barač, Igor Boraska, Tomislav Paškvalin i Boško Čavka. Nakon dugo vremena na Skupštini nismo slušali jednoumlje, no stvari su otišle i korak dalje. Završilo je uvredama i ekscentričnim ispadom Antuna Vrdoljaka.

Prije svega, grupu koja očigledno čini najveću opoziciju Mateši zanimalo je teko je ovlastio Vijeće i predsjednika Matešu, da izdaju dugoročna jamstva bez znanja Skupštine. Mateša je ponudio šture odgovore uz nastojanje da raspravu odgodi do 18. prosinca. 

Mateša je kazao je kako je skupštinare o poslovanju SPTV-a namjeravao izvijestiti na današnjoj sjednici, ali se u međuvremenu pojavila odluka Visokog upravnog suda koji je temeljem tužbe jedne od stranki u natječaju poništio odluku o dodjeli koncesije SPTV-u iz 2010., te su potrebna dodatna pravna objašnjenja.

"Iako je u međuvremenu Agencija za elektroničke medije obnovila ugovor o koncesiji SPTV-a, stvorila se situacija u kojoj je potrebito s našim odvjetničkim timom sagledati sve pravne aspekte novoga ugovora i možebitnoj naknadi štete prema SPTV-a. Kao i 2010., na sjednici 18. prosinca skupštinari će se moći izjasniti o toj temi, a SPTV će u međuvremenu nastaviti s radom. Također, utvrdili smo i neke nepravilnosti u radu Hrvatske olimpijske akademije, a od 1. siječnja vršilac dužnosti ravnatelja bit će Saša Ceraj", kazao je Mateša.

Ta odluka nije zadovoljila članove hrvatskog kluba olimpijaca Igora Borasku i Samira Baraća,te novog predsjednika Komisije za sportaše Josipa Pavića. Počela je žestoka rasprava. Borasku je zanimalo tko je ovlastio predsjednika Matešu da potpiše odluku o financiranju SPTV-a bez znanja Skupštine, a Baraća da li je financiranje SPTV-a obavljeno iz sredstava koji su bili namijenjeni sportašima.

"Klub olimpijaca se 2010. izjasnio za projekt SPTV-a, a zaista ne znam zašto ste danas protiv. Sva sredstva koja HOO dobiva od Igara na sreću podložna su kontroli nadležnih državnih institucija, a odgovorno tvrdim da niti lipa iz tih sredstava nije potrošena nenamjenski. Mi smo u protekle dvije i pol godine na SPTV potrošili oko 7.5 milijuna kuna vlastitih sredstava na što smo imali pravo. Također, sve odluke o dodjeli financijskih sredstava SPTV-a bile su u nadležnosti Vijeća HOO-a, a televizija bi i danas, da joj se stvore normalni uvjeti poslovanja jer je nemoguće privući sponzore u ovakvoj medijskoj hajci, mogla bez problema funkcionirati jer su proračuni nekih naših klubova ili organizacijski troškovi velikih sportskih događaja u Hrvatskoj višestruko veći negoli je proračun SPTV-a", odgovorio je Mateša.

Skupštinari se brane, a olimpijci zgražaju: Tko tu misli svojom, a tko tuđom glavom? 

Dopredsjednik HOO-a Zoran Primorac potom se javio za riječ i upitao tko će snositi posljedice ako Programsko i financijsko Izviješće HOO-a za 2012. godinu, koje Vlada RH nije prihvatila, ne prođe i u Saboru.

"Izviješće o radu HOO-a za 2012. godinu je besprijekorno, sve što smo planirali smo izvršili, prošlo je sve vrste i razine revizija i kontrola i nije utvrđeno da smo nenamjenski trošili sredstva. Ne znam zašto je to Izviješće tako ocijenjeno u Vladi, a vidjet ćemo što će biti u Saboru. Ni lipu nismo potrošili nenamjenski. Vi nazočni uvijek možete opozvati predsjednika ali neću dopustiti da nešto predstavljate kao loše", kazao je Mateša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U raspravu se potom ubacio Luciano Sušanj, koji je Primorcu poručio da bi bilo pametnije da Klub misli svojom, a ne tuđom glavom. Na ovu izjavu zapljeskao je veliki broj Skupštinara, dok su se olimpijci zgražali. 

Mateša je potom htio zaključiti sjednicu, ali nije uspio. Antun Vrdoljak javio se za riječ, Mateša mu najprije nije dozvolio, no tko može zaustaviti tu lavinu misli..

Pustio je Vrdoljaka da govori i nastao je cirkus. Prvi predsjednik HOO-a je prostački izvrijeđao Primorca i optužio ga za politikanstvo.

"Svaka nova stvar, ma kako pozitivna bila, podložna je kritizerstvu. Imali smo u proteklih deset godina odličan rad u HOO-i i sjajne sportske rezultate, a sada bi to neki rušili. Od svih svjetskih nacionalnih olimpijskih odbora samo Hrvatski ima kao člana Klub olimpijaca i možda je vrijeme da se članovi Kluba olimpijaca vrate radu u svojim matičnim sportskim savezima", kazao je Vrdoljak, prije nego se obratio Primorcu i objasnio mu što misli o njegovim referencama, koje je stolnotenisač maločas izložio.

"Nemojte rušiti pozitivne stvari uime politike, svojih ambicija i osobne netrpeljivosti", poručio mu je.

"Ti si bio na sedam olimpijada? I što si napravio tamo, osvojio si pola medalje", rekao je Vrdoljak, piše Jutarnji list. 

Josip Čop, glavni tajnik HOO-a, Primorca je pitao gdje je bio svih ovih godina te zašto se sada javlja.

Inače, na sjednici Vijeća je prihvaćen Pravilnik o načelima i osnovnim elementima sustava sportskih natjecanja, te uvjetima sudjelovanja hrvatskih sportaša i sportskih klubova na međunarodnim natjecanjima, te prijedlog Pravilnika o kriterijima i mjerilima programiranja i financiranja javnih potreba sporta državne razine. Umjesto Gordana Kožulja, kome je istekao mandat, u Vijeće HOO-a je imenovan novi predsjednik Komisije za sportaše Josip Pavić, dok je glavni tajnik HOO-a Josip Čop kazao kako će sve proračunske aktivnosti HOO-a biti stopostotno realizirane, ukoliko se dokraja godine uplate preostala sredstva od Igara na sreću.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara