Rasistički majmun ili nevina žrtva? Navijaču Evertona tri godine zabrane ulaska na stadione

Rasistički majmun ili nevina žrtva? Navijaču Evertona tri godine zabrane ulaska na stadione

Screenshot: liverpoolecho

WILLIAM BLYTHING 41-godišnji navijač Evertona, koji je 21. listopada prošle godine, na utakmici QPR-a i Evertona navodno rasistički vrijeđao dvojicu nogometaša, uključujući i jednog iz momčadi koju podržava, dobio je trogodišnju zabranu ulaska na sve stadione u Engleskoj.

Blything je na sudu u Londonu kažnjen jer je na Loftus Roadu vrijeđao nigerijskog napadača Toffeesa Victora Anichebea, vičući mu da je "jebeni crni majmun" i korejskog veznjaka domaćih Ji-Sunga Parka ("sruši tog žuću"). Grijeh za koji ga se tereti tm je veći, jer Blything je primitivizam i rasizam- iskazivao u društvu supruge, djece i unuka.

Prijavio ga je drugi navijač Evertona koji je fotografiju njegova gestikuliranja objavio na Twitteru. Osim zabrane dolaska na stadione, Blything mora platiti i 2500 funti kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj slučaj dobio je ogroman publicitet u Engleskoj, jer poznato je kako je tamošnja javnost osjetljiva po pitanju rasizma, posebno jer je na toj utakmici branič QPR-a Anton Ferdinand odbio nositi majicu podrške kampanji protiv rasizma u nogometu, prosvjedujući zbog blage kazne (četiri mjeseca suspenzije i 220 tisuća funti) koju je John Terry dobio zato što ga je rasistički vrijeđao na utakmici u listopadu 2011.

Cijela Engleska zapljeskala je rigoroznoj kazni za navijača Evertona, ali treba poslušati i njegovu stranu priče:

"Priznajem da sam govoreći o našim i igračima QPR-a, koristio prostote, ali nisam rasizam. Nikad u životu nisam se služio takvim riječnikom i nikad neću. Odrastao sam u zajednici punoj crnaca, a moja 17-godišnja kćer ima obojanog dečka. Također, treba uzeti u obzira kako oba svjedoka govore kako sam rasističke uvrede uzvikivao na liverpulskom naglasku, što nikako ne može biti istina, jer sam iz Southamptona (potpuno suprotni kraj Engleske, op.a.)"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara