Rukomet izbjegao sudbinu hrvanja: Ostaje na (ljetnim) Olimpijskim Igrama!

Rukomet izbjegao sudbinu hrvanja: Ostaje na (ljetnim) Olimpijskim Igrama!

Hrvatski rukometaši izvode "sklekove" tijekom ceremonije dodjele medalja na posljednjim Olimpijskim Igrama u Londonu

Foto: AFP

MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI ODBOR u sklopu "modernizacije" Olimpijskih Igara, najavio je neke "genijalne" poteze, kao što je izbacivanje jednog od prvih sportova uopće - hrvanja, s popisa olimpijskih sportova i uvrštavanje u program Igara cijelog niza "sportova", ustvari rekreacijskih razbibriga za korporativne menadžere.

Međutim, sa sastanka Izvršnog odbora MOO-a, stiže vijest koja će obradovati poklonike ovog sporta, posebno brojne u našoj zemlji: Na sastanku MOO u Buenos Airesu, koji će se održati u rujnu ove godine, predložit će da rukomet ostane jedan od 25 "temeljnih" olimpijskih sportova za Olimpijske Igre 2020.

Ostali su: streličarstvo, atletika, badminton, košarka, boks, kanu, biciklizam, brzo hodanje, mačevanje, nogomet, gimnastika, hokej na travi, džudo, pentatlon, veslanje, taekwondo, tenis, stolni tenis, streljaštvo, plivanje, triatlon, jedrenje, odbojka i dizanje utega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na popisu kao što vidite, nema vaterpola, ali to nije "temeljni" olimpijski sport.

Osim što je zaprepastio većinu sportskog svijeta inicijativom da se "prasport", poput hrvanja, makne s OI, MOO je predstavio inicijativu kojom bi se rukomet s ljetnih, prevacio na zimske Igre i to zato što je "dvoranski sport", koji se može dakle igrati i usred zime!

Rukomet je inače prvi put na (ljetnim) OI bio još 1936. u Berlinu, a u ravnopravni član olimpijske obitelji sportova postao je od 1972 i Munchena (muški), dok je četiri godine kasnije u Montrealu i žensko natjecanje ušlo u programa Igara.

Sport je to koji je stalno jedan od najgledanijih na ljetnim Igrama: U Ateni 2004, kada je Hrvatska osvojila zlatnu medalju, bio je treći najgledaniji sport, ispred kojeg su bili jedino atletika i plivanje, dok je u Europi bio najgledaniji od momčadskih sportova.

U Pekingu 2008., rukomet je bio peti po gledanosti u Europi, dok je prošlog ljeta u Londonu, također bio među Top 10.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara