Sramotna amerikanizacija Olimpijskih igara: Izbacuju hrvanje, koje je od pamtivijeka olimpijski sport!

Sramotna amerikanizacija Olimpijskih igara: Izbacuju hrvanje, koje je od pamtivijeka olimpijski sport!

Foto: Drago Sopta/Cropix

IZVRŠNI odbor Međunarodnog olimpijskog odbora nije uvrstio hrvanje među 25 sportova koji će biti na programu Igara 2020. godine., javlja BBC. Doduše, postoji mala šansa da hrvanje bude uvršteno u program, ali će se za to boriti sa sedam novih sportova koji su na razmatranju.

"Nije još ništa konačno"

"Ovo nije gotova stvar, ovo je samo preporuka Odbora. Ponavljam, još će se raspravljati o eventualnom izostavljanju hrvanja s Igara. Želim samo naglasiti kako je ovo preporuka, a ne finalna odluka", objašnjavao je engleskim novinarima glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora, Mark Adams.

Koji su to novi sportovi koji konkuriraju za Igre 2020.?  Skvoš, skijanje na vodi, bejzbol/softbol, karate, sportsko penjanje, rolanje, kung-fu.

Hrvanje u olimpijskom programu od pamtivijeka

Hrvanje je antički sport koji je bio na programu starovjekovnih Olimpijskih igara, a s programa ga nije izbacio niti "otac" modernih Olimpijskih igara Pierre de Coubertin. Dapače, hrvanje je dio Igara od 1896. godine, ali zbog izrazite nepopularnosti skida se s programa kako bi napravio mjesta novim sportovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općenito, Izvršni odbor radi procjenu o određenom sportu na temelju nekoliko elemenata kao što su to prihodi od ulaznica, gledanost i svjetska popularnost.

I za kraj, spomenimo da će golf i ragbi biti na programu Igara u Rio de Janeiru 2016. godine, a Izvršni odbor proglasit će nove sportove, kao i domaćina Igara 2020., u listopadu ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara