Stanić: Samo Srbija može spasiti hrvatski nogomet

Stanić: Samo Srbija  može spasiti hrvatski nogomet

Foto: Drago Sopta / Cropix

SVE je bliže sudar Hrvatske i Srbije na Maksimiru. Prije nego 22. ožujka obje reprezentacije istrče na prvi od dva kvalifikacijska sudara, očekuje nas još nekoliko tjedana kampanje koja počela nakon samog ždrijeba koji je spojio ljute rivale, na terenu i izvan njega.

Nakadašnji hrvatski reprezentativac Mario Stanić u svojoj novoj kolumni za Igralište.hr prokomentirao je atmosferu uoči utakmice koja će "ujediniti Hrvatsku", ali i koja će 

"Ne treba nikakav marketing. Ne treba nikakva nagradna igra. Ne treba hvatati sponzore, ne treba nikoga moliti, ništa dijeliti jer sve se događa nekako samo od sebe.  Pogađate o čemu je riječ. Tog dana, tog velikog i povijesnog dana u goste nam stiže reprezentacija Srbije.
Stiže protivnik kojeg ne treba dodatno predstavljati. Stiže nam u goste reprezentacija koja će konačno napuniti, čak i prepuniti  Maksimir.

Ujedinit će se Hrvatska taj dan, vjerujte mi , sjever i jug bit će jedno, HDZ i SDP bit će jedno, tajkuni   i  radnici bit će jedno,  ukratko - spojit ce se  naoko  nespojivo. Koga briga za krizu? Koga briga za kreditni rejting, za korupcije i sve afere !? 22.03. se  puno toga briše iz naših memorija, zaboravlja se zapravo sve osim  jednog: kako ući na stadion i biti djelić toga?

...

Svi oni nesretnici  što  nemaju  rodbine u Hrvatskom nogometnom savezu ili nisu tako financijski moćni, morat će se zadovoljiti gledanjem preko malih ekrana. Njihova utjeha će vjerojatno biti malo kokica i previše piva, a nagrada ih čeka nakon utakmice - suze ili pjesma, ovisi o rezultatu. Oni  će jednostavno navijati ispred ekrana ,strepiti i moliti Boga... sve u isto vrijeme. Vjerojatno će se osjećati manje vrijednim Hrvatima jer nisu uspjeli nabaviti dragocjeni komad papira - ulaznicu. Očekuje se i prava navala naših iseljenika - iz Amerike, Kanade, daleke Australije, nama drage Njemačke, Švedske, Norveške itd itd. Svi oni spremni su se odreći svojih godišnjih odmora, jer ovakav spektakl se ne propušta. Aviokompanije će trljati ruke od sreće, kao i svi ugostiteljski objekti u našem glavnom gradu.  Javni prijevozi, taxi službe, hoteli  i sve popratne uslužne djelatnosti taj dan će uskrsnuti.  Ustati iz mrtvih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Konačno će biti živo posvuda u gradu. Konačno je nogomet opet IN.  Nekad najpopularniji sport u Hrvata opet će bljesnuti u svom punom sjaju.

Tog dana ću ja biti poprilično žalostan, jer upravo dok ovo pišem, uviđam da samo Srbija  može spasiti hrvatski nogomet. Kakav apsurd! Samo Srbija može mobilizirati sve navijačke skupine, dolazak Srbije može ispuniti stadion Maksimir do zadnjeg mjesta, a  za sve druge atraktivne protivnike nisam siguran. Nadam se da sam u krivu, iskreno se nadam da nije tako, ali se bojim istine.

....

Iskreno, malo me strah da će sve biti važnije od nogometa.  Upamtite jednu vrlo bitnu stvar: nogomet ne pozna granice. Nogomet nema ništa s politikom. Sport općenito nema dodirnih točaka sa politikom bez obzira kako se netko trudio da bude obrnuto! Sport bi trebao biti uvijek iznad politike! Tog dana (22. 03.) prepuni Maksimir bi trebao dočekati reprezentaciju Srbije kao i svakog drugog protivnika, s respektom i poštovanjem.

Bit će to pravi test za sve nas, bit će to dan kad ćemo sigurno spoznati koliko smo i sazreli kao nacija. Znam o čemu govorim, jer sam i sam igrao dvije kvalifikacijske utakmice protiv reprezentacije Srbije. Oba susreta su završila neodlučeno što se rezultata tiče.... Što se tiče onoga van terena, moram reći da sam se naslušao i nagledao svakakvih gadosti, kako s jedne, tako i sa druge strane. Nema potrebe da vam govorim  detaljnije o stvarima za koje svi znamo da im nije mjesto na stadionima. Nadam se i vjerujem da smo ipak nešto zreliji i  pitam se zašto ne bi upravo mi bili primjer drugima? Zašto ne bi mi bili promjena kakvu očekujemo od drugih?
", napisao je između ostalog Stanić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara