Štimac otkrio Srbima: Stalno sam u Beogradu, slušam Džeja i Sinana, a navijam za Đokovića

Foto: Nenad Dugi / Cropix

IGOR ŠTIMAC dao je u razgovoru za srpski Mozzart posljednji intervju uoči dvoboja Hrvatska - Srbija u ožujku. Tko je ovaj čovjek, pita se novinar. Bahati Hrvat koji mrzi sve što je srpsko? Elokventni gospodin s ultramodernim pristupom trenerskom poslu ili vječita opozicija koga je Zdravko Mamić potkupio izborničkim poslom?

"U posljednjih sedam godina bio sam bar sto puta u Beogradu. I dalje je sve isto, dobri izlasci, lijepe žene, odličan noćni provod. Poznato je da se nekada volim zabaviti uz narodnu glazbu, s Džejom sam, recimo, prijatelj i bio sam nekoliko puta na proslavi njegovih rođendana u Beogradu. A Sinana često poslušam uživo, veliki je prijatelj s mojim najboljim prijateljem iz Zagreba Kekom Osmanovićem i njegovom braćom. Također navijam za Novaka Đokovića", rekao je Štimac.

"Usrano društvo krivo je što će ovo bit moj posljednji intervju do utakmice"

Potom se okrenuo kvalifikacijskom dvoboju sa Srbijom.

"Imam odgovornu poziciju, sa Mihajlovićem sam razgovarao u Varšavi kako bismo se pripazili na ponašanje uoči dvoboja, kako tenzije ne bi izmakle kontroli. Ali kako je ovo usrano društvo, loše namjere su važnije od dobrih. Moj doprinos takvoj situaciji je to što će ovo biti posljednji razgovor s bilo kojim novinarom do utakmice sa Srbijom na Maksimiru 22. ožujka. Nekome je želja da bude tenzija, da nekome padne glava. Ali meni nije. Imam prijatelje u Beogradu koji me dobro znaju", rekao je Štico.

"Hrvatska je bolja reprezentacija od Srbije"

"Ne može biti nepoznanica momčad za koju igraju Kolarov, Subotić, Ivanović, Marković, Tošić. Gledam vas svaki dan i svaki dan vidim nešto novo. Morali ste pobijedite u Glasgowu, demolirali ste Wales, mada vam je tu ušlo sve što ste zapucali. Protiv Belgije ste mogli voditi 3:0 već nakon prvih pola sata. Da ste dali gol, pa se povukli, Belgija bi to teško nadoknadila. Oni se slabo postavljaju u obrani prilikom kontra napada. Naravno da ima i slabih točaka, ali ne bi ih otkrivao. Reći ću vam samo da tamo gdje ima mladosti, ima i neiskustva", nastavio je.

"Činjenica je da je Hrvatska bolja reprezentacija. Spremnija za veće stvari, to smo pokazali na terenu. Držim da smo bili bolje vođeni, jer kad gledamo igrače vidimo da su to nogometaši iz najboljih svjetskih klubova. Logičan je zaključak da Srbiju nisu dobro vodili, da nije bilo izbornika koji će napraviti pomak", dodao je.

"I meni predbacuju imena menadžera pozvanih reprezentativaca. Fali Ramadani je izvanredan momak"

Mihajloviću često prigovaraju da u reprezentaciju zove previše igrača čiji je menadžer Fali Ramadani, Štimac u tome ne vidi ništa sporno...

"Ma to je isti problem kao i kod mene, čim nekog pozovem, odmah se gleda čiji je igrač. A Falija osobno poznajem. Izvanredan momak. Pomagao je i Hajduku ovdje, kada je Balakov bio trener, doveo je šestoricu igrača. U Srbiji ima izvanredne igrače, budućnost srpskog nogometa. Mora i njima netko biti menadžer, a Fali je vrlo uspješan."

Štimac je pojasnio i gaf, kada je nedavno navodno pozvao Gotovinu i Markača da izvedu početni udarac na Maksimiru protiv Srbije.

"Nije to moj gaf. To je zla namjera pojedinaca da nešto što nikada nije rečeno plasiraju u naslov. Ako kažem da sam dobio puno poruka od navijača sa željom da generali izvedu početni udarac, onda je tu jasno tko je što rekao. Nisam neinteligentan, pa da mi se takva stvar učini mogućom. Danas zlo preovladava u medijima. Samo da bi se sedam dana pisalo o nečemu i da bi se nekog degradirao. To ide na dušu onima koji se bave takvim stvarima."

"Regionalna liga je gubljenje vremena"

Naredbu Mihajlovića da srpski reprezentativci moraju aplaudirati himnama protivnika, ipak smatra pretjeranom.

"Nema potrebe za tim. Prema bontonu, ne treba se aplaudirati himni. Stvar je kulture da se u tišini poslušaju obje himne. Ja bih volio da se to dogodili, ali teško je kontrolirati masu od 40 tisuća ljudi", istaknuo je.

Na koncu prokomentirao je ideju osnivanje regionalne lige...

"Po mom mišljenju gubljenje vremena je čak govoriti o njoj. Tu priču proizveli su oni koji žele profitirati. A to su TV kuće, jer oni u tome vide samo veliko tržište. Ali ne vide što bi se dogodilo s ostalim klubovima u Srbiji i Hrvatskoj. Pa tko bi gledao ligu u kojoj ne bi igrali Zvezda i Partizan, odnosno Hajduk i Dinamo? Ionako je malo publike na stadionima. Ma to je gubljenje vremena, vjerujte", rekao je Štimac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara