Što je Štimac vidio na Poljudu? Još jednog golmana za repku i sebe usred močvare

Što je Štimac vidio na Poljudu? Još jednog golmana za repku i sebe usred močvare

Foto: Duje Klarić, Ante Čizmić / Cropix

"VRSALJKO bi ubrzo mogao na gol repke, samo da "capo" Mamić dade blagoslov", jedan je iz kiše komentara koji su se sručili na profil najaktivnijeg "fejsaroša" među hrvatskim sportašima.

Nakon što je sudac Ivan Bebek teško oštetio Hajduk pred kraj poljudskog derbija s Dinamom, navijači pitaju izbornika:

Navijači pitaju, Štimac šuti

"Pošto je Zdravko Mamić vaš istinski prijatelj od rođenja, možete li mi reći koliko dugo će još biti u Dinamu, tj. koliko dugo će se nastavit ova lakrdija od prvenstva?" ili "Zaaboravio  sam Vam čestitati na dobivenoj pravnoj bici protiv "močvare" HNS-a! Čudno da se danas povodom toga niste oglasili na faceu... Jer ipak Vi volite informirati javnost! Bojim se, da ste i službeno postali dio te iste močvare, koja je od danas još mutnija. Zbilja simbolična šutnja..."Jasno, citirati što se piše na Facebook profilima ili (posebno) hrvatskim forumima, najčešće nema nikakvog smisla, jer smjesu vrijeđanja, gluposti, ignorancije i zloće, kojom se zagrću anonimne kukavice najpametnije je ignorirati. Ali, kao što vidite, odabrali smo one koji su Štimcu, pod imenom i prezimenom, postavili potpuno legitimna pitanja i koji nisu vrijeđali, ali izbornik-fejs propovjednik još se nije oglasio, iako je jučer na svom profilu postavio anketu "Tko pobjeđuje na derbiju?"

Štimac se ne može zgražati nad Bebekom, jer mu je u kampanji za predsjednika HNS-a, vjerni pratitelj bio sudac zaslužan za sabotažu Hajduka

Ali pustimo fejs, u ovom slučaju, kao i inače, puno je zanimljivije što se događa u stvarnom životu, koji i u ovoj priči donosi doista zanimljive obrate: Izbornik je jučer na Poljudu imao što za vidjeti - 10 minuta prije kraja sjajnu obranu Šime Vrsaljka, koji je poput Luisa Suareza na SP-u, pokazao kako je jedan od onih igrača u polju koji ne fraziraju kada kažu "za momčad bi navukao rukavice i stao na gol". Vrsaljko svoj gol nije obranio rukavicama, a ovom prilikom nisu ih navukli ni oni koji bezočno zabijaju prste u odavno usmrđenu lešinu koju nazivamo HNL.

Bebekov show na Poljudu, pod nazivom "Ne može Dinamo protiv Hajduka dobiti dva crvena i penal, pa makar 'ubili' nekoga", teško da je zgrozio Štimca. Pa njemu je u kampanji za predsjednika HNS-a, u prvim redovima predizbornih skupova, bio Ivan Novak, u to vrijeme tajnik varaždinskog ŽNS-a. Ranije sudac, koji je povijest je ušao dijeljenjem "pravde" na utakmici Dinamo - Hajduk u proljeće 1999., u iznimno napetoj Ligi za prvaka. Dinamu je priznao gol iz debelog zaleđa, Hajduku nije dosudio penal, te isključio golmana Gabrića, ali njemu i vrhovniku, planove je pokvario Vrsaljkov konkurent za mjesto na vratima Hrvatske - Stipe Pletikosa, koji nikad prije ni poslije nije branio kao na toj utakmici (1:1), pa je Hajduk izvukao bod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stariji" navijači Hajduka svakako se sjećaju te utakmice, a potpisniku teksta, bila je konačni rastanak s klubom njegovog života, koji je od Dinama odavno prije toga postao NK Vrhovnički, prije nego što će postati Obiteljski. Na kraju tog prvenstva, kada je Rijeci u zadnjem kolu oduzeto prvenstvo, suci su nakon Krečakovog showa na Kantridi, držali i "after".

Možda još večeras Hajduk upozna (malog od) Veselka

Alojzije Šupraha, koji se sada (poput Šimca prije par godina), predstavlja kao još jedan borac za čiščenje hrvatskog nogometa što u boj kreće iz dalmatinskog bazena, bio je glavni sudac utakmice na kojoj je opljačkana Rijeka. Te večeri u televizijskom studiju, govorio je kako je kao navijač Hajduka plakao, kada je nešto ranije Rijeka pobijedila na Poljudu i tako njegovom omiljenom klubu uzela priliku za titulu.

Kako je Rijeci naslov zabranjen na domaćoj utakmici protiv Osijeka na prepunoj Kantridi (kako bi Tuđmani Croatija slavili na pustom Maksimiru), nakon njega red je bio na Veselka Bebeka, tadašnjeg šefa sudačke organizacije i Riječanina. U napadu velike građanske i osobne hrabrosti, Bebek je neveselim tonom naciji priopćio, kako je nakon ovakvog "oštećenja" kluba iz njegovog grada, spreman na kolosalan čin - davanje na raspolaganja mandata šefa sudaca. Imate pravo dva puta pogađati je li i nakon toga ostao na funkciji koju je držao, kao i što mu je u srodstvu sudac sinoćnje utakmice?

Vratimo se Štimcu: Naravno da zna za sramotnu Novakovu epizodu protiv "njegovog" Hajduka iz te sezone, ali u borbi za predsjedničku poziciju HNS-a bio je bitan svaki glas, pa tako i varaždinski. Štimčevim dolaskom u fotelju Rusanove, Novak bi za podršku dobio satisfakciju, a Hajduk za svoju sudačku kompenzaciju.

Torcida u močvaru postavila onog koga je podržala u borbi za HNS!Ali, ni Torcida, koja je prije sinoćnje utakmice priredila sjajnu koreografiju, kojom sama sebi tepa "Močvaru hrvatskog nogometa isušit će snaga navijačkog pokreta", nije bez grijeha u ovoj priči.

Ne zaboravimo, navijačka skupina koja je godinama prije Štimčeve kampanje za predsjednika HNS-a, ratovala s njim, što je nastavila i nakon njegovog preuzimanja pričuvne, izborničke pozicije, pomogla mu je u borbi s Mamićem, a da toga nije ni svjesna, tako što je u ključnom trenutku "potpisala primirje" s čovjekom kojeg ne podnosi i koji na njihovoj "močvarnoj" koreografiji leti kao nasmiješeni komarac-malaričar.

Prije tri godine, na trenutak su "začepili nos", kako bi "naš čovik" prismrdio močvari i tako su "pomogli" stvoriti pakt Štimca i Mamića, koji danas drma hrvatskim nogometom. A to je, pokazala je i sinoćnja utakmica, kao i sve ove poveznice na koje podsjećamo, blatna kaljuža gdje možda nisu "svi isti", ali u kojoj defintivno, nema nevinih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara