Šuker protiv Šimića: "Nogometni sindikat dovodi igrače i klubove u zabludu"

Šuker protiv Šimića: "Nogometni sindikat dovodi igrače i klubove u zabludu"

Foto: Hina

HRVATSKI nogometni savez reagirao je na priopćenje Nogometnog sindikata vezano za sastanak o statusu i ugovornim odnosima igrača i klubova.

Priopćenje HNS-a objavljujemo u cjelosti.

Na sastanku koji je održan 29. listopada 2013. između predstavnika HNS-a, Udruge klubova Prve HNL, hrvatskih članova ECA-e i udruge Nogometni sindikat te predstavnika UEFA-e, organizacije europskih klubova (ECA), organizacije europskih profesionalnih liga (EPFL) i svjetske organizacije igrača (FIFpro), usvojeni su zaključci da se treba nastaviti s daljnjim pregovorima, da treba nastupati jedinstveno te da se sva neriješena pitanja trebaju riješiti dogovorima.

Na tom sastanku se nisu donosile nikakve odluke, niti je to bila njegova svrha.

Na žalost, udruga "Nogometni sindikat", ne po prvi puta, objavila je jednostrano priopćenje koje u određenim stavkama nije točno, a koje su kao takvo prenijeli i neki mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći predmet prijepora između predstavnika klubova i igrača predstavljao je upravo budući status igrača. Klubovi predlažu da ostane mogućnost izbora – ugovor o radu ili ugovor o igranju s igračem koji obavlja samostalnu djelatnost. Taj je predmet ostao kao tema za daljnje razgovore i potpuno je netočna tvrdnja udruge "Nogometni sindikat" da je odlučeno kako će ubuduće klubovi i igrači moći zaključivati isključivo ugovore o radu.

O toj temi, kao i o obrascu ugovora između klubova i igrača treba se, između ostaloga, još raspraviti i u Udruzi klubova Prve HNL i na Izvršnom odboru HNS-a.

Slično je i s ostalim točkama priopćenja, osim onih koji se odnose na to da igrač treba pristati na ustupanje i zabranu diskriminacije igrača. Naime, to su sastojci minimalnih uvjeta iz ugovora koji se ne mogu mijenjati.

Nadalje, Arbitražni sud HNS-a ostaje u okviru HNS-a, a neovisan je bio i do sada. Novina u Pravilniku o radu Arbitražnog suda HNS-a koji stupa na snagu 01. siječnja 2014. je u tomu da određeni broj arbitara predlažu predstavnici klubova i igrača, a u pojedinom predmetu da svaka strana odabere po jednog arbitra. Dakle, ne radi se o revolucionarnim promjenama, niti će se značajnije izmijeniti rad Suda koji je i do sada odlučivao isključivo temeljem stanja u spisu i propisa.

Naravno da će HNS i dalje aktivno i dobronamjerno sudjelovati u svim dogovorima oko poboljšanja statusa igrača i klubova, ali to isto očekujemo i od drugih subjekata u pregovorima.

Dok se ne donesu konačne odluke ili izmjene propisa, nekorektno je obavještavati javnost o određenim stavovima ili prijedlozima kao konačno zaključenima i time dovoditi u zabludu igrače i klubove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara