"Tko daje pravo Baldasaru proglasiti gašenje najboljeg košarkaškog kluba 20. stoljeća"

Foto: Paun Paunović / Cropix

NAKON što je gradonačelnik Splita Ivo Baldasara izjavio da KK Split ne može izbjeći stečaj i gašenje, danas su se javnosti u Žutom salonu obratile legende kluba i grupa prošlogodišnjih igrača.

Na početku obratili su se javnosti službenim priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti...

"Poštovani sugrađani, prijatelji kluba. Pred posljednjim činom drame koju proživljava naš klub, dužnost nam se obratiti javnosti putem medija, što zbog učestalog prozivanja za našu navodnu nezainteresiranost za sudbinu kluba, što zbog potrebe da odbijemo svaku odgovornost koja nam se pokušava nametnuti za ovaj nemili epilog."

"Godine 2006. osnovali smo Udrugu veterana KK split Jugoplastika upravo iz razloga što su nam pristup i vrata kluba formalno bila zatvorena. Na vratima direktora kluba pisalo je: Ne ulazi bez poziva! Svaka moguća sugestija ili ne daj Bože kritika obznanjena je kao znak rušenja kluba. Takva nas stigma prati do danas, valjda zbog potrebe da se relativizira svaka odgovornost za nesposobno upravljanje i preoblikovanje kluba iz udruge u športsko dioničko društvo."

Želimo obznaniti nekoliko koraka koje namjeravamo poduzeti:

1. Prije samog čina gašenja kluba, ako do toga dođe, odnosno stečaja koji najavljuje novi vlasnik Grad Split, zatražili smo da se naši trofeji popišu i potom daruju Gradu Splitu smještajući ih u Kuću slave splitskog sporta. Njih nikako ne smatramo stečajnom masom određene vrijednosti ni za vjerovnike ni za bilo kojeg sljedbenika koji bi se rodio na tragu našeg kluba.

2. Veterani KK Split Jugoplastika spremni su još jednom ponuditi pomoć u rješavanju spornih dugova, koje oni koji su vodili preoblikovanje nisu uspjeli privesti kraju, jer je za takav pothvat bio potreban veći autoritet od onoga kojeg su imale posljednje upravljačke strukture i "stručnjaci" za preoblikovanje.

3. Spremni smo biti partneri Gradu Splitu u bilo kojem obliku upravljanja klubom i ponuditi svoja košarkaška znanja, jer mislimo da je za vođenje kluba potrebno specifično poznavanje materija.

4. Na koji način je klubu oduzeto vlasništvo nad dvoranom koju je gradio klub, to je poseban problem. A da klub danas raspolaže kapitalom vlasništva dvorane situacija bi se sasvim drugačije odvijala. Naime, neobičnom odlukom pojedinca, a ne odlukom Skupštine kluba, prihvaćeno je preuzimanje vlastite dvorane u koncesiju.

Dakle, kad je oduzeto vlasništvo kluba nas dvoranom sad smo na pragu gašenju i kluba, a time i košarke u Splitu, što nikako ne smijemo prihvatiti. Ako na kraju, kao što je najavljeno, povijest kluba bude završena bankrotom, veterani nude projekt novog kluba s drugačijim konceptom od dosadašnjeg, sve s namjerom da se mladima pruži šansa koju sad nemaju.

Vrlo žestok na press konferenciji bio je Željko Jerkov...

"KK Split je u preoblikovanje ušao u 2008. godini i formalno ga okončao 2013. Pet godina smo se preoblikovali!? Pa tko je tu lud. Politika je izglasala ovaj nakaradan zakon koji će uništiti hrvatski sport i klubove. Politika je godinama postavljala uprave i direktore, ljudi koje je dovela politika su vodili preoblikovanje kluba. Pet godina traje preoblikovanje, a sad kad je napokon završeno žele proglasiti stečaj da bi oprali ruke od odgovornosti."

"Nije mi jasno tko daje pravo gradonačelniku proglasiti gašenje najboljeg košarkaškog kluba 20. stoljeća? Treba zasukati rukave i naći rješenje. Ovo je nezrelo od političke elite ovog grada, ovako ne ide. Ako ovo ugasimo, onda više nemamo o čemu pričati što se košarke u Splitu tiče."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara