U hrvatski sport godišnje se ulaže dvije milijarde i 200 milijuna kuna! Gdje je taj novac?

Foto: Cropix / D.Krajač

HRVATSKI sport je u organizacijskom i financijskom kaosu. To i nije neka vijest, ali je sada dobila službenu potvrdu, u obliku opširnog  istraživanja o Financiranju sporta u RH s usporednim prikazom financiranja u Europskoj uniji, koju je za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izradio Institut za javne financije.

Riječ je o jednom od ključnih projekata Jovanovićevog ministarstva uz izmjenu Zakona o sportu te donošenje Zakona o sportskoj inspekciji, koja će biti temelj za izradu strategije razvoja sporta u Hrvatskoj sljedeće godine. Iznenadili smo se što u publici tijekom predstavljanja projekta, uz predsjednike sportskih saveza - Sandija Šolu i Roberta Komena, nismo vidjeli nijedno lice iz HOO-a koji zagovara stav da državne tvrtke trebaju više ulagati u sportove i pojedince od posebnog državnog značaja.

Rezultati studije pokazuju da novca u sportu novca ipak ima, ali je ključan problem njegove raspodjele. Tko zapravo financira hrvatski sport? Sustav financiranja reguliran je Zakonom o sportu, a osnovu financiranja čine prihodi koje pravne i fizičke osobe koje obavljaju sportsku djelatnost ostvare obavljanjem iste, zatim članarine koje ostvaruju sportske udruge, dio prihoda od priređivanja igara na sreću i sredstva kojima jedinice lokalne samouprave, Grad Zagreb i država pomažu obavljanje sportske djelatnosti.

Obavljaju višemilijunske transfere, ali su - neprofitni

Analizom strukture prihoda i rashoda sportskih udruga za razdoblje od 2008.-2011. godine, što je obuhvatno razdoblje kompletne studije, utvrđeno je da su prosječni godišnji prihodi 2,2 milijarde kuna. Prošle godine rashodi su nadmašili prihode za 174 milijuna kuna, što je jasan pokazatelj da se i u sportu živi iznad okvira mogućnosti. Na državnoj razini za sport se izdvaja prosječno oko 0,14 posto državnog proračuna, a najvećim se dijelom radi o sredstvima od igara na sreću. Kladionice nisu dio tog sustava, a generalni je dojam da bi trebale biti. Za to se posebno zalaže predsjednik Udruge prvoligaša Robert Komen. Od 2008.-2011. godine država je u sportske objekte uložila 371 milijuna kuna, a jedinice lokalne samouprave oko milijun i 300 tisuća kuna. Prikupljajući podatke iz gradova, županija i općina, istraživački tim dokazao je stalni porast izdataka iz proračuna za potrebe sporta. Kriteriji za raspodjelu su prije svega masovnost, popularnost i rasprostranjenost. U studij koju možete i detaljno proučiti istražen je i fiskalni okvir te je dana preporuka da se riješi pitanje neprofitnih organizacija koje obavljaju višemilijunske transfere. Ministarstvo financija odavno je dalo i mišljenje da je transfer usluga koja podliježe sustavu PDV-a, kao i da je dio koji se prilikom transfera isplaćuje igraču, ništa drugo nego - dobit.

Svega 25 posto obrazovanih trenera!

"Jasno je da discipline nema. Troši se previše i zbog toga sport grca u problemima. Mislim da većina niti ne sluti da se u sport godišnje slijeva dvije milijarde i 200 milijuna kuna. To je samo ono što znamo, još je više novca u crnim vrećama! Moramo omogućiti transparentno trošenje novca.  S prvim radnim  danom iduće godine na temelju ove studije krećemo u izradu strategije razvoja sporta u Hrvatskoj", rekao nam je ministar Jovanović.

On tvrdi da je ovo istraživanje pokazalo sve ono što smo slutili: u sportu vlada kaos jednako kao i drugim sektorima države.

"Ne treba zanemariti ni činjenicu da je među hrvatskim trenerima svega 25 posto školovanih ljudi. Moramo potaknuti zapošljavanje visokokvalificiranog kadra, to je temelj rada s mladima", smatra ministar.

Nitko ne želi kupiti hrvatski sportski proizvod

Zanimljiva je usporedba strukture financiranja sporta u 27 zemalja EU u odnosu na naš sustav. Više od 65 posto sredstava europski sport prima iz kućanstava (prodane ulaznice, sportski rekviziti itd).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Doktor Zrinko Čustonja s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, jedan od autora studije, smatra da upravio ti podaci otkrivaju ključni problem hrvatskog sporta koji još živi u socijalizmu.

"Njemački sport gotovo 90 posto financiraju građani. Hrvatski sport mora stvoriti proizvod koji će građani poželjeti kupiti. Da država ne pomaže sport, svi bismo mogli staviti ključ u bravu", istaknuo je.

Petar Skansi, prvi ministrov pomoćnik, ne slaže se s ovom tvrdnjom.

"Neću uspoređivati socijalizam i kapitalizam, reći ću samo da je današnji sistem drugačiji od onog kada sam se ja bavio sportom. Uvedeno je Bosmanovo pravilo, igrači su prije do 30 godine imali obvezu raditi u svojoj domovini, Dražen Petrović spustio je granicu na 24 godine, Kukoč i Rađa na 20 godina, i tako dalje. Danas nam djeca odlaze sa 16 godina i od njih se možemo okoristiti samo u nacionalnim selekcijama. U isto vrijeme, gubimo na atrakciji, gubimo sponzore i publiku. Danas pobjeđuje novac. Smatram da se sportom može baviti samo država, ona mora osigurati budućnost sporta. Novca ima, ali se loše distribuira. Iako je decentralizacija danas "trendi", smatram da sredstva treba centralizirati i svrsishodno podijeliti. Bit će puno protivnika, jer ako publika i masovnost budu kriteriji, mnogi neće biti zadovoljni podjelom. No, u ovom kaotičnom sustavu svatko može raditi što želi i tražiti svoj dio kolača", rekao je Skansi.

Robert Komen, predsjednik Udruge prvoligaša, nije siguran mogu li klubovi HNL-a opstati kao profesionalni.

"Nalazimo se na prekretnici, nije jasno hoćemo li opstati kao profesionalci ili amateri. Zalažem se za uvođenje dodatnog nameta na klađenje, između 1.5 i 2 posto, koji bi mogao riješiti problem financiranja profesionalnog sporta, a sve to bez opterećenja poreznih obveznika"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara