Unatoč Modriću i Mandžukiću, Hrvati su za većinu Brazilaca momčad koja igra u čudnim dresovima poput stolnjaka

Foto: Guliver Image/Getty Images

NAJVEĆI broj Brazilaca očekuje ispravak ''tragedije na Maracani'' i osvajanje naslova svjetskog prvaka u domovini u kojoj se igra najbolji nogomet. Za sve ostalo i za sve ostale ih nije briga, a posebice ne za male zemlje prema kojima iskazuju tradicionalni prezir, donosi Dalmacija News preko svoga novinara Gustava Oliveire.

Recimo, većina Brazilaca još uvijek doživljava hrvatsku nogometnu reprezentaciju jedino kao onaj tim sa čudnim dresom na šahovnicu, koji, šale se oni, sliči na stolnjak. Međutim, oni koji budno prate međunarodni nogomet znaju da prvi suparnici s kojima otvaraju turnir nisu nikakve nogometne analfabete.

Iako smo za većinu Brazilaca nogometna egzotika, oni koji prate dobro znaju za Hrvatsku

Najbolji hrvatski igrači su u Brazilu dobro poznati. Nacionalna prvenstva europskih država, pa i Liga prvaka i Europska liga su redovito emitirani na brazilskim televizijama, tako da Brazilci itekako znaju tko su Luka Modrić ili Mario Mandžukić.

Premda je većina onih upućenijih Brazilaca svjesna da je ova reprezentacija Vatrenih ipak slabija od one brončane te da će teško ponoviti plasman iz '98-e, opći dojam je da se Hrvati smatraju itekako jakom reprezentacijom s kojom će u grupi imati najviše problema. A tu tvrdnju je izrekao i izbornik Brazila Scolari:

I Scolari zna da od Hrvata u grupi prijeti najveća opasnost

"Hrvatska je ta reprezentacija koju moramo najprije pobijediti". Tim je riječima brazilski izbornik, povodom objavljivanja spiska brazilskih igrača za Svjetsko prvenstvo, odgovorio na pitanje novinara o tome tko je najozbiljniji suparnik Brazila na početku natjecanja.

Brazilski novinari ističu također da od Hrvata prijeti naviše opasnosti, a da su Meksiko i posebice Kamerun koji je ostao samo na Eto'ou  ekipe koje nemaju mnogo toga za ponuditi.

Mediji ističu kako je Hrvatska posebno jaka u veznoj liniji i ističu snagu Modrića, Rakitića i Kovačića, a obratili su pažnju i na efikasnost napada s Mandžukićem i Olićem.

Za Brazilce Vatreni prolaze grupu, a onda lome zube na Španjolcima ili Nizozemcima

Tako bi se Hrvatska mogla plasirati u osminu finala i igrati najvjerojatnije protiv Španjolske ili Nizozemske, kada Brazilci očekuju da će doći kraj brazilskoj avanturi Vatrenih.

Zanimljivo je da se činjenici što se na spisku Nike Kovača nalaze i dva Brazilca, Eduardo i Samir, u Brazilu ne posvećuje gotovo nikakva pozornost. Vjerojatni razlog je taj što već godinama mnoge svjetske reprezentacije daju državljanstvo brazilskim igračima tako da ih ni ove godine neće manjkati na prvenstvu.

Romulo i Motta igraju za Italiju, Diego Costa za Španjolsku, a Pepe za Portugal.

Ipak, zlu ne trebalo, Scolari je angažirao jednog pomoćnika kojeg je zadužio isključivo za skauting Hrvatske te poslao ga da prati sve utakmice Vatrenih i da ga izvještava i o manama i vrlinama momčadi Nike Kovača, a po njegovoj želji je dogovorena i prijateljska utakmica Brazila i Srbije, reprezentacije koju Scolari drži najsličnijom Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara