Vicente Feola, trener koji je bio potreban Brazilu da se uspne na krov svijeta

Foto: Screenshot

SERIJAL o nogometnim izbornicima koji su se popeli na krov svijeta nastavljamo sa Vicenteom Feolom koji je s Brazilom postao prvak svijeta na Mundijalu u Švedskoj 1958.

U Švedskoj 1958. je počela vladavina Brazila svjetskom nogometnom scenom, koja, uz povremena, u sportu razumljiva posrtanja  i neuspjehe traje do dan danas. Brazilci su, kako tvrde stručnjaci, rođeni da bi igrali nogomet. Fizičke predispozicije, imaginacija, virtuoznost, samo su neke od vrlina koje su nužne za vrhunske rezultate, no ono što im je falilo do te 1958. je bila kohezija u momčadi i potrebna taktička disciplina i organizacija.
 
Zbog suparništva Paulista i Carioca trpjela je reprezentacija
 
Tako se sve do sedamdesetih u najnogometnijoj zemlji na svijetu nije igrala jedinstvena liga. Klubovi su se natjecali samo na prvenstvu brazilskih saveznih država, pri čemu su najveći suparnici bili klubovi iz Sao Paola znani kao Pauliste (Sao Paolo, Palmerias i Corinthias) te iz Rio de Janeira popularno zvani Carioce (Flamengo, Fluminense i Vasco de Gama) koji su poslije igrali turnir koji bi donio ukupnog pobjednika. Zbog tog je suparništva često trpjela i sama reprezentacija i često se znalo događati da na Mundijal ne idu najbolji igrači, jer se ljuti protivnici nisu mogli naći oko zajedničkog interesa. 
 
Fiola ujedinio Sao Paolo i Rio i stvorio ubojite nogometne virtuoze
 
Ipak, uoči svjetskog prvenstva u Švedskoj konačno je cijeli Brazil bio ujedinjen, što je bio prvi znak da će se Brazil iz Švedske vratiti sa pokalom svjetskog prvaka. Tako je i bilo, a jedan od najzaslužnijih za to je zasigurno izbornik Vincente Feola. 
 
On je uspio uklopiti igrače iz Rija (Didi, Zagallo, Vava, Garincha, N. Santos) sa onima iz Sao Paola (Belini, Altafini, Gilmar, Mauro) te pridodavši im Kralja Pelea iz Santosa stvorio je nepobjedivi i uigrani nogometni stroj koji je sve pregazio na putu do naslova.
 
Ta 1958. bila je prekretnica za brazilski nogomet, ali za uspjeh koji se dogodio trebalo je stvoriti i neke preduvjete. Prvi je bio taj da je na čelo Brazilskog sportskog saveza došao pragmatični Joao Havelange, koji je za glavnog menadžera saveza postavio Paula Mlahada de Carvalha. Ovaj je pak povukao neočekivan potez i za izbornika samo nekoliko mjeseci prije prvenstva postavio relativno anonimnog Vicentea Feolu. Tom, ne baš sportski građenom treneru pripisivalo se fantastično poznavanje psihologiju, strpljivost te prihvaćanje dobronamjernih sugestija.
 
U Švedskoj je rođen Kralj
 
Za generaciju kakvu je dobio te 1958. više nije ni trebalo. Brazil se prošetao turnirom, a posebno su upečatljivi bili trijumfi nad Francuskom u polufinalu i Švedskom u finalu . Obje reprezentacije su pobijeđene sa 5:2, a igra kakva je bila prikazana u tim utakmica od Brazila je stvorila nogometnu naciju koja ima i dan danas najviše navijača i simpatizera na svijetu.
 

Ipak, i Feola je imao svoj ''Waterloo'' na svjetskom prvenstvu u Engleskoj 1966. Nakon pobjede nad Bugarima, Brazil je pod njegovim vodstvom izgubio i od Eusebijevog Portugala i Albertove Mađarske te se već nakon prvog kruga, osramoćen vratio doma. Navijački bijes je bio toliko da je Feola nakon Mundijala ostao još par mjeseci u Europi dok se strasti se stišaju.
Veliki je trener umro 1975. u dobi od 66 godina.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara