Vojska okupirala zloglasne narko favele u Riju uoči SP-a! U raciji zrakoplovi i mornarica

Foto: Getty Images / Guliver image 

POLICIJA Rio de Janeira i brazilska vojska ušli su u nedjelju u zoru u golemo naselje favela Mare zloglasni kompleks i narko uporište, kako bi ga zauzeli i u okviru programa pacifikacije favela, 74 dana prije Svjetskog nogometnog prvenstva.

Baza trgovaca drogom, jedno od najopasnijih mjesta u Riju, kompleks Mare nalazi se na strateškom mjestu u gradu kojim će prolaziti gomile navijača tijekom Mundijala.

Postrojba Bataljuna za specijalne policijske operacije i 15 oklopnih vozila (14 mornarice i jedan vojne policije), ušlo je avenijom Brazil u taj kompleks 16 favela sa 130.000 stanovnika, smješten nekoliko kilometara od međunarodne zračne luke Rija.

Policajci su imali oružje upereno prema krovovima i praznim uličicama. Na ulazu u Mare nekoliko barova je bilo otvoreno, a stanovnici napola zainteresirani. Snage sigurnosti zauzimaju od nedjelje ujutro "15 favela" unutar kompleksa Mare, priopćilo je tajništvo Državne sigurnosti u Riju. Okupacija provodi ukupno 1180 vojnih policajaca iz različitih postrojbi.

Sto trideset dva civilna policajca u njihovoj su pratnji kao i četiri aviona. Ta se okupacija provodi u sklopu "pacifikacije" koja je počela 2008. uvođenjem 38 postrojbi policije u 174 favele kako bi otjerale krijumčare drogom.

Mare je okružen glavnim pristupnim cestama za Rio, autoputom Linha Vermelha i Linha Amarela, kao i Avenidom Brasil koja povezuje centar s predgrađima ovog grada koji broji 12 milijuna stanovnika.

Dileri pobjegli prije okupacije 

U operacijama koje su prethodile ovoj okupaciji ovaj tjedan Vojna policija je uhitila 60 osoba među kojima i jednog narkobossa Marcela Santosa das Doresa koji je kontrolirao najmanje 11 favela. Prema podacima obavještajnih službi, dileri su napustili Maré nakon dojave u ponedjeljak da može uslijediti okupacija.

Guverner Ria Sergio Cabral je nedavno istaknuo da u Maréu, "ima oružja, droge, ukradenih automobila i motocikala te kriminalaca koji se tamo sklanjanju kao da je to njihov teritorij".

Pripadnici policije i vojske će biti u Maréu do 31. srpnja, a ako bude potrebno i dulje dok policija Ria tamo ne uspostavi policijsku upravu s oko 1.500 policajaca.

U Rio de Janeiru, koji će zajedno s još 12 brazilskih gradova biti domaćin od 12. do 13. srpnja svjetskog nogometnog prvenstva, odigrat će se sedam utakmica među kojima i finale na stadionu Maracana. Rio je 2016. bitid omaćin olimpijskih igara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara