Vratio se "basket" tamo gdje trofeje podižu gubitnici

Foto: Hina

KAO najbolja najava nove košarkaške sezone stiglo je četvrto mjesto Hrvatske na Eurobasketu. Reprezentacija je vratila pozitivne emocije i interes za košarku, no čini se samo nakratko. Novu klupsku sezonu otvorile su Cibona i Cedevita Kupom Dražena Petrovića, a "Vukovi" su obranili naslov zahvaljujući pobjedama mlađih selekcija. Hrvatski izbornik i trener Cedevite Jasmin Repeša u prvoj je utakmici s novom ekipom razbio najvećeg konkurenta (82:61).

> Ciboni Draženov Kup, Repeši utjeha u finalu: "Cedevita nas je ponizila"

Sedam dana očito je bilo dovoljno da košarkaška euforija splasne, jer zagrebački derbi, trenutno najjaču utakmicu hrvatske košarke, u dvoranu je stiglo pogledati tek tri tisuće ljudi. Dvadesetak angažiranih tinejdžera skandiralo je za "Vukove" i donekle dočaralo atmosferu derbija, s polupraznih tribina redovito je odjekivao tek pljesak majstorijama ponajboljih mladih košarkaša u Hrvatskoj, a opći dojam je da smo ponovo gdje smo i bili prije godinu dana.

Tada su u sezonu, također s potpuno novim momčadima, krenuli Veljko Mršić i Božo Maljković. Niti jedan nije dočekao kraj prošle sezone. I tada je Cibona podigla Draženov Kup, a Maljkovićeva momčad uzela pobjedu u "finalu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Malo se toga od tada promijenilo u hrvatskoj košarci. Trofeje pobjednika i dalje dižu gubitnici, a unatoč najavama iz MZOS kako će krenuti i čišćenje košarkaške "močvare", koju je stvorio vječni predsjednik Danko Radić, jedina kočnica razvoja nekadašnjeg dvoranskog sporta broj "1". Cibona i Cedevita i dalje su jedina dva ozbiljna kluba u cijeloj zemlji, a dok Bandić i Tedeschi međusobno razmjenjuju trofeje, dalmatinska je košarka doživjela financijski slom, a sudbine dva najveća centra Splita i Zadra u (ne)milosti su politike.

Uspjeh, ili iskorak ako vam je draže, Hrvatske na Eurobasketu ponudio je nadu u košarkaški uzlet, navijači su navalili u Sloveniju, košarka nije silazila s tv ekrana i naslovnica, prve izjave Repeše i košarkaških uglednika bile su "klubovi ovo moraju iskoristiti", a otvaranje sezone samo tjedan dana kasnije svojom pažnjom nije počastilo niti pola od onih 7000 tisuća zaluđenika u "basket", koji su neki dan napunili Stožice.

Oni, pak, koji su došli u Draženov dom svjedočili su sjajnim košarkaškim trenucima na parketu. Na djelu su mogli vidjeti i reprezentativce, doduše još umorne nakon samo tri-četiri dana odmora.

Umor se jedva vidio na Dariju Šariću, kojemu nije bilo teško iz reprezentativnog uskočiti u Cibonin dres u tako važnoj utakmici zbog koje je požurio iz Šibenika. Sjajnim potezima oduševljavale su i mlade nade, budućnost hrvatske košarke, Junaković, Ivan Ramljak, Luka Babić, novi Repešin adut Zubčić kao i nebrušeni bosanski biser Jusuf Nurkić. Svi oni, kao i dva velika trenerska imena Spahija i Repeša, najava su uzbudljive sezone pod zagrebačkim koševima. Već se ima što vidjeti, samo je šteta što malotko gleda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara