Vrbanović: Slučaj Šimunić treba elegantno zatvoriti, a Mandži je utakmica kazne dovoljna

Foto: Hina

JOSIP ŠIMUNIĆ i njegov pozdrav maksimirskim tribinama i dalje je top tema. Zbog povika "Za dom - spremni" hrvatski je reprezentativac kažnjen s 25 tisuća kuna jer je, prema DORH-u, "raspirivao rasnu mržnju".

Ministar Željko Jovanović danas je osobno prijavio Šimunića Etičkom odboru HOO-a, a pozvao je i HNS na reakciju.

"HNS i HOO imaju povijesnu priliku učiniti iskorak i poslati poruku da se na našim stadionima ne smije veličati ustaštvo, niti klicati parole koje vrijeđaju bilo koga", rekao je Ministar.

O svemu se oglasio i izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović.

"Kad budu postupci gotovi i kad se oglase organi HNS-a svi će saznati kakav je epilog ove priče."

Vrbanović performans Šimunića ne želi braniti jer to nema veze s nekim pokretima iz mračne prošlosti Hrvatske.

"I ne daj Bože da je to bilo pozivanje na ustaštvo ili neke druge pokrete. Mislim da su to gluposti. Što je, tu je i sad moramo zatvoriti taj slučaj elegantno, bez nekih dodatnih konotacija jer mislim da su se puno važnije stvari dogodile na terenu i na semaforu nego u odnosu na ovaj izdvojeni slučaj."

"Jedna utakmica suspenzije bila bi primjerena kazna za Mandžukića"

U HNS-u strahuju da bi prve utakmice na SP u Brazilu mogli biti bez dva ključna igrača. Šimunić zbog već navedenih razloga, a tu je crveni karton Marija Mandžukića. Podsjetimo da je Engleska bila zbog sličnog prekršaja bez Wayna Rooneya dvije utakmice na prošlom Euru.

"Radilo se o nespretnosti i to je kažnjeno odgovarajućom sankcijom na terenu, crvenim kartonom. Ako ćemo biti pošteni, Hrvatska je već sankcionirana činjenicom da smo jedno poluvrijeme igrali bez igrača pa bi jedna utakmica bila primjerena odluka."

"Nitko ne zna koliko se novca dijeli"

O eurima ili dolarima koji će doći u blagajnu HNS-a zbog plasmana na SP već se danima raspravlja. Vrbanović tvrdi da je iznos o stotinama milijuna, koji se provlači kroz medije, potpuno neutemeljen.

"Nitko na svijetu u ovom trenutku ne zna koliko se novca dijeli. Ovo što je izašlo u novinama, ne znam od kud im informacija. Ja danas ne znam koji će se dio kolača dijelit. Rade se neke aproksimacije, pričaju se razne priče, a da ja sad kažem koji će se dio kolača podijeliti - morao bih lagati. Pričekajmo da to FIFA objavi."

"Vratili smo kult reprezentacije"

Vrijednost koju je cijela Hrvatska dobila od plasmana Vatrenih na smotru najboljih nogometaša svijeta je višestruka, naglasio je izvršni predsjednik.

"U Hrvatskoj postoji apsolutno oko samo jedne stvari nepodijeljeni konsenzus. To je 'A' nogometna reprezentacija. Tu nema nikakvih figa u džepu, a to je pokazao i ovaj događaj u Maksimiru. Bilo je oduševljenja, radosti, vidio sam i suza - i to je nešto što ima puno više koristi od samih financija i odlaska u Brazil. Nakon dugo vremena vratili smo se onom kultu reprezentacije koji smo tako dugo godina njegovali i ljubomorno čuvali. Pokazalo se preko noći da Hrvati bezgranično vjeruju reprezentaciji i da ovakav jedan uspjeh vraća osmijeh na lica bez obzira na mučne događaje u politici, gospodarstvu i nekim drugim segmentima društva."

Dodajmo da će nakon ždrijeba koji je 6. prosinca u Mata de Sao Joao naša delegacija, ovisno o tome u kojim ćemo gradovima igrati, tražiti adekvatan kamp gdje će biti smještena naša reprezentacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara