Vrbanović najavio zaokret u HNL-u, Hrvatska protiv Belgije u Zagrebu!

Vrbanović najavio zaokret u HNL-u, Hrvatska protiv Belgije u Zagrebu!

Foto: Damir Krajac/Cropix

IZVRŠNI predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović informirao je javnost o  zaključcima s Izvršnog odbora HNS-a. Predsjednik Saveza Davor Šuker nije prisustvovao na sastanku IO-a, ali ni na novinskoj konferenciji. U pitanju je viroza.

Zagrebu Belgija: "Ostali ne ispunjavaju uvjete"

Bilo kako bilo, prva obavijest glasi: Hrvatska će protiv Belgije igrati na Maksimiru, a osim toga Izvršni odbor je donio i nova pravila vezana za HNL, od kojih će neka postati aktivna tek od sezone 2014./2015.

"Sjednica je donijela neke vrlo bitne odluke, dugoročne, a tiču se samog sustava natjecanja. Radi se ozbiljan zaokret. Na sastanku je bio i Igor Štimac, koji je dao kratki rezime kvalifikacija. Dao je svoje viđenje događaja, mislim da je prirodno što se obratio Savezu koji ga je, uostalom, imenovao za izbornika. Razgovaralo se i o utakmici sa Škotskom. Vjerujemo da još uvijek postoji šansa da se kvalificiramo kao prvi."

"Što se tiče utakmice s Belgijom, sada je ključan trenutak kako prema Fifi, a kako prema Belgijskom nogometnom savezu da ih informiramo gdje će utakmica biti odigrana. Budući da je riječ  visokorizičnoj utakmici, odlučeno je da će susret igrati u Zagrebu. Na snazi su oni uvjeti o kojima smo davno pričali i koje samo Zagreb može ispuniti", rekao je u uvodu Vrbanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvoligaši daju B ekipe

"Znači ne govorimo o ovoj sezoni koja počinje u subotu već tamo za sezonu 2014./2015., Prva liga ostaje s 10 prvoligaša. Druga liga bit će jedinstvena s 12 drugoligaša, a imat ćemo tri Treće lige. Klubovi će pomoću plenuma donijeti odluku tko će igrati u toj ligi koja će imati do 18 klubova. Izglasali smo odluke o propoziciji natjecanja, a po novom prvoligaši će moći prijaviti i svoju B momčad. Prijava vrijedi samo sada i to je to. Klubovi će krenuti od Treće lige i postepeno će se penjati prema gore – znači u Drugu ligu. Međutim, B momčad ne smije ući u Prvu ligu. Mislim da je ova odluka u skladu s brojnim drugim europskim ligama, koje imaju sličan sustav", rekao je Vrbanović.

"I još jedna novina, od iduće sezone zadnji iz Prve lige direktno ispada u drugu ligu, a predzadnji u Prvoj ligi odlazi u dodatne kvalifikacije gdje će igrati protiv drugog iz Druge lige", nadodao je.

HNS plaća suce

Također, klubovi više neće plaćati suce. To od ove sezone postaje obveza HNS-a.

"Više nema plaćanja sudaca od strane klubova. To sve sada prelazi na leđa HNS-a. Želimo da se klubovi ograde od direktnog plaćanja sudaca. HNS će im platiti dnevnicu, smještaj i hotel. Sredstva ćemo transparentno prikazati", najavio je Vrbanović.

U-20 reprezentacija je ispala zbog nespretnosti i sebičnosti igrača

I za kraj, Izvršni odbor HNS-a raspravljao je o hrvatskoj U-20 reprezentaciji. Igrači Dinka Jeličića neslavno su ispali u osmini finala SP-a, a predsjednik HNS-a Davor Šuker nedavno je izjavio kako je to velika sramota. Ipak, Vrbanović je ublažio stav HNS-a.

"Srebrić nas je kao direktor reprezentacije informirao o mladoj reprezentaciji. Zauzet je stav da ovaj rezultat nije tragedija i da nam je žao. Svi smo svjesni da je hrvatska reprezentacija kvalitetnija i bolja od Čilea. Mi smo 80 minuta dominirali i imali svoje prilike. Ovo se može smatrati kao loš rezultat, ali nikako tragedija ili skandal. Mi smo izgubili već dobivenu utakmicu, što zbog nespretnosti, a što zbog sebičnosti pojedinih igrača. Međutim, ova reprezentacija nudi potencijal i zalogaj za budućnost. Osim toga, Hrvatska je imala prilike nastupiti na završnicama za igrače do 17 i 20 godina. Mislim da je to odličan rezultat i da moramo biti sretni zbog toga", poručio je Vrbanović te je otkrio da se na sastanku pričalo i o klubovima koji nisu htjeli pustiti svoje igrače da igraju za reprezentaciju. Stoga, postavilo se pitanje što je prioritet - Hrvatska ili klub?

"Hrvatska, nema dvojbe. Tu nema kompromisa. Reprezentacija je na prvom mjestu. Propitkivali smo razloge zbog kojih se nije moglo ići. Dobili smo uvjerenja da se igralo s najboljima. Ponavljam, reprezentacija je uvijek ispred kluba. Još uvijek nismo raspravljali o mehanizmima, ali klubovi će dobiti sankcije ako vidimo da namjerno nisu pustili igrače".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara