Zagreb, Skopje i Beograd u borbi za Euro 2020: "Lakše je sagraditi jedan stadion nego osam"

Foto: UEFA

UEFA je objavila popis gradova kandidata za domaćinstvo utakmica Europskog prvenstva 2020. godine. Na sastanku čelnika UEFA-e i svih europskih nogometnih saveza u Dubrovniku Michel Platini otkrio je imena 32 grada kandidata.

"Jako smo ponosni na ovakav interes kandidata. Više od polovice zemalja se prijavilo. Finale će biti velika proslava nogometa diljem europskog kontinenta. Šezdeseta obljetnica će biti spektakularna, doslovno će doći na vrata svakog nogometnog navijača", rekao je Platini.

"Dobra je vijest što su svi ovoj ideji iskazali dobrodošlicu, kao i to što čak 32 države žele sudjelovati u ovom velikom europskom nogometnom festivalu. Velika prednost je što država sudjeluje s jednim velikim stadionom, umjesto gradnje njih osam", dodao je.

Na popisu su:

Armenia (Yerevan), Azerbajdžan (Baku), Bjelorusija (Minsk), Belgija (Brussels), Bugarska (Sofia), Hrvatska (Zagreb),  Češka (Prag), Danska (Kopenhagen), Engleska (London), Finska (Helsinki), Francuska (Lyon), Makedonija (Skopje), Njemačka (Munchen), Grčka (Atena), Mađarska (Budimpešta), Izrael (Jerusalem), Italija (Rim, Milan), Kazakhstan (Astana), Nizozemska (Amsterdam), Poljska (Varšava, Chorzow), Portugal (Lisabon, Porto), Irska (Dublin), Rumunjska (Bukurešt), Rusija (St Petersburg), Škotska (Glasgow), Srbija (Beograd), Španjolsa (Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia), Švedska (Solna), Švicarska (Basel), Turska (Istanbul), Ukrajina (Kijev, Donetsk) and Wales (Cardiff).

Euro 2020 prvi je pan-europski turnir koji će se održati u čak 13 zemalja. Gradovi se bore za 12 paketa koji uključuju tri utakmice u skupini i jednu u nokaut fazi (osmina finala ili četvrtfinale), i jedan paket za utakmice polufinala i finale.

Svaki savez smije predati dvije kandidature, jednu za prvi, a jednu za drugi paket utakmica, s time da se može raditi o istom ili dva različita grada, ali ne moguće je dobiti oba paketa.

Kandidati imaju pravo promijeniti ime kandidiranog grada najkasnije do 25. travnja 2014. godine. Konačnu odluku IO UEFA-e će donijeti 25. rujna sljedeće godine.

Financijski fair-play? "Klubovi su shvatili poruku"

Glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino se dotaknuo i Uefinog financijskog fair-playa. Izvješće pokazuje kako nove mjere donose pozitivne rezultate s ciljem financijske stabilnosti europskog nogometa.

"Zaključci ohrabruju, a utemeljeni su na činjenicama i brojkama prikupljenima u približno 700 europskih klubova. To pokazuje da smo na pravom putu. Po prvi su se puta u pet godina gubici europskih prvoligaša smanjili za više od 600 milijuna eura. Ima još mnogo posla, no klubovi su shvatili poruku. Radi se o održivoj budućnosti, a taj se proces odvija korak po korak. U suradnji s klubovima doći ćemo do cilja", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara