Afrička klima "mazi" Engleze, Nizozemce, Nijemce i Dance

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

ONO ŠTO povijest klime u Južnoafričkoj Republici govori jest da je tijekom lipnja i srpnja prosječna dnevna temperatura u ovoj zemlji oko 17 Celzijevih stupnjeva.

Podatak je to koji će vjerojatno odgovarati nekima od reprezentacija na Svjetskom prvenstvu (geografski sjeverno pozicioniranima) koje započinje danas na jugu Afrike.

Isto tako, Svjetska nogometna prvenstva, koja se u pravilu održavaju tijekom ljetnih dana, se ove godine prvi put nakon 1978. (Argentina) održava na južnoj polutci, kada je u tom dijelu zima.

"Takva klima bi definitivno trebala odgovarati zemljama sa sjevera Europe i igračima koji su naviknuti na igranje u takvim uvjetima. Hladnoća, vjetar, prohladnost je ono na što su oni navikli, a isto takvo vrijeme će ih čekati u Južnoafričkoj Republici", rekao je Andy Lane, sportski psiholog s Wolverhampton sveučilišta, te dodao:

"Engleski nogometaši nemaju uspjeha na prvenstvima možda i iz razloga što se ne mogu oduprijeti uvjetima koji su uvijek vladali na takvim natjecanjima, a to su temperature od 30, 40 i iznad stupnjeva Celzijevih."

Da će klima na jugu Afrike biti bitna potvrđuju i iz svjetske poznate kladionice William Hill.

"Uzeli smo u obzir uvjete, te su i koeficijenti minimalno, ali ipak, usklađeni s tom okolnošću", rekao je glasnogovornik ove kladioničarske kuće.

Treba napomenuti da će temperatura dodatno pasti tijekom večeri, kada se igra veliki dio utakmica, kao i one ključne, završne na turniru.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara