Ako je suditi po startu, očekuje nas puno iznenađenja i crvenih kartona

Tekst: Vedran Buble
Foto: AFP

ŠTO JE obilježilo prva tri dana svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi? Kao prvo slab i neučinkovit nogomet, jer ukoliko izuzmemo iživljavanje Njemačke nad Australijom, u prvih sedam utakmica postignuto je samo deset golova, što je neznatno više od gola po utakmici. Čak tri susreta završila su minimalnim pobjedama, dva s 1:1, a jedna je utakmica završila s 0:0.  Jedine dvije reprezentacije koje su uspjele uvjerljivo pobijediti su tako Koreja i Njemačka, protiv Grčke i Australije, možda i najvećih razočaranja uvodnog dijela SP-a. Samo su ove dvije reprezentacije izgledale kao raspadnuti strojevi te kao da su sasvim slučajno u Južnoj Africi.

Izbornici se tradicionalno odlučili za defenzivu u prvom kolu

Manjak golova u dosadašnjim susretima naravno može se objasniti oprezom reprezentacija, koje tradicionalno u uvodnim susretima puno više pažnje pridaju obrani no napadu, kako ne bi već na startu zadobili veliki udarac svojim ambicijama. Remi u prvom susretu nije toliko malen poticaj, koliko je poraz veliki udarac, koji često zna dovesti do katastrofe. Zanimljivo je, kako osim Asamoaha Gyana i njemačkog dvojca Podolski - Klose, koji su tek treći dan došli na scenu, nijedan napadač nije zabio gol na prvenstvu, a strijelci su redom bili igrači iz veze, a još češće iz obrambenih redova.

Afrikanci potvrdili kvalitetu, favoriti posrtali

Iznenađenja? Svakako. Dobar dio utakmica zamislio je prognozere pa je tako Južna Afrika iznenadila Meksiko, Urugvaj Francusku, SAD Englesku, a Gana navodnog "dark horsea " Srbiju. Neočekivan je bio i kvalitetan otpor Nigerije Maradoninoj Argentini te Alžira favoriziranoj Sloveniji. Treba također priznati, nakon uvodna tri dana, kako su afričke zemlje vrlo dobro otvorile ovo natjecanje, možda ne toliko rezultatski, koliko solidnom igrom, od Južne Afrike, preko Nigerije, Alžira i Gane. Pokazali su Afrikanci da će igrati važnu ulogu na ovom SP-u.

Jabulani najveći protivnik vratara

Vjerojatno jedan od glavnih razloga spomenutih rezultatskih iznenađenja jest Jabulani lopta, koja nas je proteklih dana naučila da udarci u trenutku mijenjaju smjer, da lopta može odskočiti po pet metara od trave te da svaki udarac od centra pa bliže može biti opasan po vratara. Dokazali su to veznjak SAD-a Dempsey te kapetan Slovenije Koren, koji su nejakim udarcima svladali vratare Engleske i Alžira, donijevši svojim navijačima veliko i neočekivano slavlje.

Crvena nedjelja

Na koncu spomenimo i crveni kartone. Gotovo je nevjerojatno da je u dosadašnjim osam susreta pokazano čak četiri crvena kartona. Prvo je nastradao mladi Urugvajac Nicolas Lodeiro koji je u samo dvadesetak minuta provedenih na travnjaku uspio zaraditi dva zaslužena žuta kartona. Drugi se nesretnik pojavio trećeg dana, a njegovo ime je Abdelkader Ghezzal, koji je također u kratkom vremenu zaradio dva žuta kartona. Crvenu nedjelju nastavio je Srbin Luković sa dva žuta, a kao "šlag na tortu" bilo je večerašnje isključenje Tima Cahilla, koji je naizgled neopravdano zaradio crveni karton.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara