"Ako želimo dokazati da smo europska federacija, EP moramo odvesti na istok"

"UEFA nema namjeru povećati broj finalista na EURU 2012 sa 16 na 24 nogometne nacije." - u utorak je Mathieu Sprengers, danski predstavnik UEFA-inog Izvršnog odbora obznanio u Cardiffu. Poštovat će se, dakle, već sklopljeni ugovori, a službena potvrda dogovora emisara krovne europske nogometne organizacije dogodit će se 25. svibnja na kongresu u Zurichu.

Prijedlog o drastičnom povećanju broja zemalja sudionica završnice europskih smotri stigao je iz škotskog nogometnog saveza, nakon čega je UEFA početkom godina naručila studiju o izvedivosti takovog korektivnog zahvata. Mnogima se ideja učinila iznimno simpatičnom, no opozicija je, barem zasad, prevladala nogometne inovatore. Premda se promjena u sustavu natjecanja za EP 2012. nije ni očekivala, svakako je to jedna briga manje za Vlatka Markovića, jer bi u slučaju povećanja broja reprezentacija, hrvatsko-ugarska nagodba ostala sasvim nekonkurentnom.

Među oporbenjacima za popularno nazvanu aferu 24 je i njemački delegat Gerhard Mayer-Vorfelder, koji bi sutra u Gradskoj vjećnici, trebao dići ruku upravo za našu kandidaturu. 

"24 momčadi, pa to je gotovo polovica od 53 članice. Malo previše za mene." - kazao je. Austrijanac Friedrich Stickler, predsjednik tamošnjeg saveza, logično, zalaže se za proširenje obzirom da se njegovoj i reprezentacijama slične snage jako teško kvalificirati na EURO.

Pancalli: Nema sumnje u naš trijumf

Po strani proširenje, tema dana ipak je odluka o domaćinstvu EP-a 2012. Danski predstavnik tako je ustvrdio da ne vidi jasnog favorita, već konačnu odluku vidi tek u drugom krugu glasovanja. No, novinari stranih agencija koje prenose tonove iz Cardiffa, priklanjaju se talijanskoj kandidaturi, ističući ipak nedostatke poput korupcijskog skandala i ubojstva policajca nakon ligaške utakmice. Giancarlo Abete, novopečeni predsjednik talijanske nogometne vlade, međutim, puca od samopouzdanja, baš kao i izvanredni komesar Luca Pancalli.

"Veliki sam optimist, poglavito iz razloga jer smo poduzeli sve mjere da spriječimo probleme s kojima smo se dosad susretali. Uveli smo engleski sustav osiguranja; posebno obučene redare na stadionima, kako bi prava policija sve snage usmjerila na događanja oko nogometnog zdanja. Paradoksalno je da  bih više sumnjao u našu pobjedu da se sve skupa nije niti dogodilo. U nijednom trenutku nismo posumnjali u naš trijumf. Prvenstveno jer huliganizam nije samo problem u Italiji, pa cijela Europa bori se s nasiljem na stadionima. Naša policija, kao i nogometni savez te olimpijski odbor reagirali su promptno i ozbiljno. Kao nikada do sada." - održao je Pancalli pravi mali svečarski govor.

Platini primio poruku iz svemira

No, mediji mu pod nos guraju koketiranje UEFA-e s idejom da se EP 2012 održi u istočnoj Europi. Otkako je EP-a (1960.), samo je bivša Jugoslavija 1976. godine ugostila kontinentalno prvenstvo.

"Ako želimo pokazati da smo zaista europska federacija, trebali bi prvenstvo odvesti na istok." - navija Danac.

O hrvatsko-mađarskoj kandidaturi, za promjenu, stiglo je par optimističnih riječi. Spominje se poruka iz svemira, koju je tijekom predstavljanja kandidature direktno emitirao space turist Charles Simony, Amerikanac mađarskih korijena, kao i riječi Ferenca Puskaša, snimljenog svega nekoliko dana prije njegove smrti u studenom prošle godine.

"Emocije igraju veliku ulogu u nogometu. To je velika šansa za sve kandidate." - napominje Nijemac Mayer-Vorfelder.

D.R.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara