NOVAK ĐOKOVIĆ

Amerikanac objasnio zašto ne vole Đokovića: "Osvojit će sve, osim naših srca"

Amerikanac objasnio zašto ne vole Đokovića: "Osvojit će sve, osim naših srca"
Foto: Getty Images / Guliver Image

PROŠLE nedjelje u Wimbledonu ljubitelji tenisa nisu mogli shvatiti kakav je osjećaj šmrkati kokain i voziti motocikl iz helikoptera. Nijedno Grand Slam finale nikad nije bilo odlučeno u tie-breaku petog seta, dijelom zbog tradicije (Wimbledon je tek ove godine uveo tie-break pri rezultatu 12:12 u petom setu, vjerojatno iz straha da će John Isner umrijeti na travi), a dijelom zbog slučajnosti (US Open uveo je tie-break još 1970. godine, ali u muškom finalu nikad nije bilo potrebe za njim).

Osim toga, nijedan Grand Slam meč nije došao do rezultata 13:12 u petom setu. Takav rezultat više dolikuje utakmici američkog nogometa između Buffalo Billsa i Houston Texansa u listopadu nego Centralnom terenu u srpnju. Pa ipak, unatoč svemu novome, tjeskobi i apsurdnosti pobjeda Novaka Đokovića protiv Rogera Federera 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3), vrhunac i odluka u nedjeljnom finalu doimali su se zapanjujuće prepoznatljivima. Nikad se tako jedinstveni sportski događaj nije činio tako uobičajenim, za web stranicu slate.com piše Josh Levin.

Ako ste gledali polufinale US Opena 2010. godine između Novaka Đokovića i Federera, oprošteno vam je ako ste pomislili da nikad više nećete vidjeti ništa slično. U petom setu Federer je bio samo poen od proboja u finale i meča s Rafaelom Nadalom. Bio je to meč koji su navijači u New Yorku željno iščekivali. Dok je publika radosno pozdravljala njegove pogreške pri servisu, Đoković je s dva forhend winnera spasio dvije meč-lopte zaredom – možete ih vidjeti na 14:39 na donjem videu – te potom oduzeo Federeru servis i dobio peti set sa 7:5.

"Danas sam praktički zatvorio oči na forhendima na meč-lopte i samo odigrao“, rekao je Đoković, dodavši kako se radi o jednom od "onih mečeva kojih se prisjećaš cijelog života“. Federer je svoj poraz opisao kao "određeno razočaranje“.

Godinu dana kasnije Federer i Đoković ponovno su se sastali u polufinalu. Federer je opet imao dvije meč-lopte, ovaj put na svoj servis. Prije prve meč-lopte navijači su ludovali gotovo 20 sekundi zaredom, TV komentator opisao je to kao stanje "blizu histerije“, dok je Đoković iskrivio usne i klimao glavom te odavao dojam kapetana podmornice koji se ne zabrinjava činjenicom da njegovo plovilo pušta vodu. Đoković se spustio nisko iščekujući servis te potom ispalio jedan od najvećih udaraca u povijesti tenisa. Dočekao je odličan Federerov prvi servis forhend winner-dijagonalom koja je jedva bila vidljiva golim okom. Nakon što je to pogodio, Đoković se uzdignutih ruku prošetao na lijevu stranu terena sa zlobnim osmijehom na licu (pogledajte tu scenu na 3:31:15 na donjem videu).

Đoković je na Federerovu pogrešku osvojio sljedeći poen, potom uzeo gem i na kraju cijeli peti set sa 7:5. No, vratimo se tom forhend winneru. Nakon meča Federer je to nazvao "sretnim udarcem“ te je zadirkivao Đokovića zbog zatvorenih očiju. "Nikad nisam igrao na takav način. Kako možeš odigrati takvu loptu na meč-poen?“ pitao ga je Federer. "Obično to radim na meč-lopte. I nekako djeluje“, odgovorio je Đoković.

Tri godine kasnije Đoković je na US Openu bio žrtva Federerova udarca između nogu. Taj je udarac, s obzirom na mjesto i okolnosti, također jedan od najvećih u povijesti tenisa, a publika na stadionu Arthura Ashea doživjela ga je kao dar dobrohotnog teniskog boga.

Đokovićev forhend iz 2011. bio je dar koji nitko nije tražio. Publika je na Asheovom stadionu bila protiv njega tijekom cijelog meča, kao i uvijek kad igra protiv Federera. Đoković je podigao ruke, kao da je istodobno htio priznati krivnju i izraziti svoju namjeru. Zatražio je da ga se voli i zahtijevao da ga se poštuje, tog dana i godinama kasnije pogodio je dvije muhe jednim udarcem. Đoković nikad nije bio i nikad neće biti obožavan kao Federer i Nadal (ali posebice Federer). On je bio treći čovjek koji se ugurao u suparništvo dvojice igrača pa je uvijek bio više neprijatelj nego heroj (barem izvan Srbije). Ali u najvećim trenucima, na najvećim predstavama, Đoković je gotovo uvijek najbolji. Ako i nije najveći tenisač svih vremena, on je svakako najveći u nastojanju da to postane.

Tijekom četiri sata i 57 minuta te nedjelje, najdužeg muškog finala ikad u Wimbledonu, devet minuta dužeg od dvoboja Federera i Nadala 2008. godine, Federer je bio bolji u gotovo svim mjerilima. Osvajač 20 Grand Slam naslova imao je više asova, manje dvostrukih pogrešaka te bolji postotak ubačaja prvog servisa, potom više poena na prvi i drugi servis, veći postotak poena na mreži, realizirao je više break-poena, imao je više winnera i bolji omjer winnera i pogrešaka, osvojio je više gemova (36-32) i više poena (218-204) od svog suparnika.

Ali u tie-breakovima je Đoković osvojio 21 poen, a Federer samo 12. Treba reći da je većina od tih 21 poena došla zahvaljujući velikodušnim donacijama Zaklade Rogera Federera. Federer je servirao za 5:3 u tie-breaku prvog seta, kad je odigrao možda i najlošiji niz od četiri poena u cijelom meču. Napravio je neprisiljenu pogrešku na forhend pa onda još jednu, potom prisiljenu pogrešku na forhend te neprisiljenu pogrešku na bekend kojom je Đoković osvojio set. U tie-breaku trećeg seta Federera je izdao njegov bekend jer je na toj strani napravio četiri neprisiljene pogreške.

Međutim, Đoković zaslužuje čestitke za svoj besprijekoran tenis u trenucima kad Federeru to nije uspijevalo. A u posljednjem tie-breaku, nakon nervoznog petog seta u kojem je svaki igrač dvaput suparniku oduzimao servis, Đoković je bio agresor. S titulom kao ulogom, Đoković je natjerao Federera na pogreške i pogodio dva winnera. Na meč-loptu Federer je odigrao forhend, a Đoković je dobio 16. Grand Slam naslov.

U muškom tenisu Đoković sa svojih 16 titula zaostaje samo za Federerovih 20 i Nadalovih 18. Moglo je to biti i 21, 18 i 15, samo da je Federer, izgovorimo to zajedno, realizirao jednu od dvije meč-lopte u petom setu.

Federer je te meč-lopte zaslužio savršeno preciznim as-servisom koji je navijače nagnao da ustanu i blokiraju kameru iza servera. Kurt Streeter iz The New York Timesa je napisao: "Jedan je čovjek vikao nikome i svima: 'O moj Bože, o moj Bože, gledat ćemo ga kako pobjeđuje! Roger će pobijediti'“. TV režija pokazala je Federerovu suprugu Mirku koja glavu zabila u ruke. Ne znamo je li u tom trenutku razmišljala o US Openu 2010. i 2011. godine. Dva poena kasnije bilo je teško misliti na bilo što drugo.

Pri 40:15 Federer je ubacio drugi servis i potom nije uspio pomaknuti svoje noge dovoljno brzo da bi odgovorio na Đokovićev forhend pa je zapucao vlastiti forhend. Na 40:30 Federer je ubacio pomalo neprecizan prvi servis koji je Đoković s lakoćom vratio, ali je njegova lopta bila kratka. Moglo je tada sve biti gotovo, samo da je Federer forhendom pogodio ugao. Umjesto toga odigrao je na Đokovićev forhend i krenuo naprijed. Đoković nije morao pogoditi loptu života da bi osvojio poena. Ali je, s obzirom na ulog i Federerovu snagu na mreži, morao odigrati nešto prokleto blizu izvanrednog. To je i učinio jer to je ono što on radi.

Đoković je osvojio sljedeća dva poena (što je puno teže nego što otkriva ova jednostavna rečenica) te se nakon toga njegova pobjeda doimala neizbježnom (iako nije bila). "Bio sam jednu loptu od poraza. U takvim trenucima pokušavam samo ne izgubiti vjeru u sebe, ostati miran i fokusirati se na vraćanje loptice“, rekao je Đoković kasnije. Federer je poraz nazvao "propuštanjem nevjerojatne prilike“. Prvi put od 1948. godine dogodilo se da igrač koji ima meč-loptu u finalu Wimbledona ostane bez pobjede.

Na konferenciji za novinare nakon meča Federeru je postavljeno pitanje hoće li nedjeljni meč pomoći Đokoviću da ga navijači zavole. "Morate izaći na ulicu i pitati ljude“, odgovorio je Federer i dodao kako "nema sumnje da svaka pomaže Đokoviću u tom smislu“. Zapravo, stvari stoje sasvim obrnuto. Lauren Collins napisao je 2013. u New Yorkeru: "Paradoks Đokovićeve karijere je u tome da ga, što je bolji, ljudi sve manje vole, barem oni koji se drže binarnog modela ovjekovječenog u Federeru i Nadalu. Zbog samog tajminga on je zauvijek smetnja i nepotreban treći čovjek."

Prošle nedjelje Đoković je na Centralnom terenu djelovao kao da ima puno vjere u sebe i svoju igru. Nije morao izvesti ništa divlje da bi spasio te meč-lopte, a kad ih je spasio, nije se šepurio ili držao ruku na uhu. Njegova najbolja igra bila je više nego dovoljna, bez obzira na to jesu li navijači cijenili ono što je učinio. "Kad navijači viču 'Roger', ja čujem 'Novak'“, rekao je nakon meča. Iako je ta rečenica izazvala smijeh među novinarima, nije se radilo o šali. "Znam da zvuči glupo, ali to je tako. Pokušavam se uvjeriti da je to tako“, kazao je Đoković.

Dokle god Federer bude igrao, tenis će izgledati upravo tako. Novak Đoković nikad neće biti favorit publike, ali uvijek ga treba favorizirati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara