OLIMPIJSKE IGRE

Amerikanci pred bojkotom Tokija ako se Igre ne odgode

Amerikanci pred bojkotom Tokija ako se Igre ne odgode
Foto: Getty Images / Guliver image

VEĆINA američkih olimpijaca i paraolimpijaca izjasnili su se za odgodu Olimpijskih igara 2020. u Tokiju zbog pandemije koronavirusa, pokazalo je istraživanje Američkog olimpijskog i paraolimpijskog odbora (USOPC) koji je objavio rezultate kao jasnu poruku organizatorima u Tokiju.

U anketi je sudjelovalo 1780 sportaša, a njih 68 poto tvrdi da ne bi bilo pošteno otvoriti Igre prema predviđenom rasporedu 24. srpnja 2020., navodeći kao glavni razlog smetnje u procesu treninga. Gotovo 65 posto sportaša je izjavilo da su recentni događaji utjecali na njihov proces treninga, a 25 posto njih je izjavilo da uopće ne mogu trenirati suočeni sa zatvorenim dvoranama i bazenima.

"Sada je jasnije nego ikad da je put prema odgodi vrlo obećavajuć te potičemo MOO da poduzme sve potrebne korake kako bi se Igre odvijale u sigurnim uvjetima uz podjednake uvjete za sve natjecatelje", stoji u priopćenju USOPC-a.

Američki sportaši su se pridružili sve glasnijem zboru onih koji zagovaraju odgodu Igara u Tokiju, a konačno su i Japanci shvatili da je Igre nemoguće provesti u djelo u postojećim okolnostima. Olimpijski odbori Australije i Kanade već su objavili da neće slati svoje sportaše, ako će se Igre u Tokiju održati u predviđenom terminu od 24. srpnja do 9. kolovoza. Međunarodni olimpijski odbor i japanska vlada počeli su pregovore o novim terminima i modelima odgode najvećeg sportskog natjecanja na svijetu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara