Amnesty International optužio Fifu: Policija pod paravanom SP-a zlostavlja ljude

Tekst: S.T., Totalsport
Foto: AFP

"JUŽNOAFRIČKA policija koristi priliku te pod paravanom sigurnosti sudionika Svjetskog prvenstva zlostavlja beskućnike, useljenike i prodavače robe na ulicama", priopćili su iz londonskog sjedišta Amnesty Internationala.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava ima saznanja da su Svjetsko nogometno prvenstvo Južnoafrikanci iskoristili za represivnu hajku na najugroženije slojeve lokalnoga gradskog stanovništva.

"Zlostavljanje uključuje policijske racije, preventivna uhićenja bez materijalnih dokaza, iznude, loše postupanje i druge zlouporabe položaja", stoji u priopćenju Amnestyja, u kojem se također dodaje da će alokacija velike većine policijskih snaga u sigurnosne zone na kojima inzistira Svjetska nogometna federacija (FIFA) rezultirati dodatnim povećanjem stope kriminaliteta na rubnim, sirotinjskim gradskim područjima, gdje je ista ionako ekstremno visoka.

"Skitnice i ulični prodavači izbačeni su iz 'punktova kontroliranog pristupa'. Takve zone slobodnog kretanja od organizatora je zahtijevala Fifa", navodi se također i dodaje:

"Zadatak lokalnih vlasti jest osigurati siguran boravak u Južnoj Africi za 350.000 stranih posjetitelja. Za ugrožena prava lokalnog stanovništva nitko ne mari."

Na prigovore Amnesty Internationala protupitanjem je odgovorio glasnogovornik johanesburške policije Vish Naidoo:

"Zar nam Amnesty International zbog Svjetskog prvenstva koje organiziramo odriče pravo provođenja zakona i podzakonskih akata?"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara